Ništa ne vraća u djetinjstvo kao miris domaće pite od višanja. Savršeno prhko tijesto, puno maslaca s par žlica kiselog vrhnja koje daje onaj poseban okus... A što tek reći o divnim višnjama?!
Sezona je višanja i ne odustajemo od njih! Uživamo u njima u raznim kolačima - od štrudli, preko biskvita do klasičnih bakinih pita. Miss Gastro donosi recept za divnu pitu od višanja iz bogate riznice recepata blogerice Mateje Krvarić, autorice bloga Uvijek gladna.
'Priprema je jako jednostavna i brza; u ovom slučaju je najveći posao zapravo očistiti višnje. Pitu uvijek pečem od kile voća, malo teže se reže, ali bogati okus nadoknađuje malo neuredan izgled', poručuje Mateja.
Sada kada uživamo u raznom sezonskom voću, počasti se ovom divnom domaćom pitom, ako nemaš višnje - ubaci voće koje imaš i razveseli ukućane. Za začinjavanje nadjeva može se koristiti i tonka, a burbon vanilin šećer možeš dodati i u tijesto...
Sastojci
oštro brašno 400 g
maslac 200 g
šećer kristal 100 g
sol 1 prstohvat
prašak za pecivo 1 kom
žumanjak 2 kom
kiselo vrhnje 2 žlica
limunova korica
višnja 1 kg
šećer kristal 80 g
cimet 1 žličica
burbon vanilin šećer 1 kom
krušne mrvice 3 žlica
Postupak
U brašno dodaj hladan maslac narezan na kockice pa ga utrljaj prstima dok ne dobiješ smjesu nalik krušnim mrvicama. Možeš napraviti tijesto i pomoću miksera. Dodaj ostale suhe sastojke i žumanjke, a kada se smjesa spoji dodaj i vrhnje pa umijesi tijesto.
Tijesto podijeli na dva dijela; neka jedan bude veći od drugoga. Oba zamotaj u prozirnu foliju, manji stavi u zamrzivač, a veći u hladnjak na 15-ak minuta.
Lim za pečenje, manji od onoga za pećnicu (ja uvijek koristim starinski emajlirani na točkice jer tako je najslađe), premaži maslacem i malo pobrašni.
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljaj tijesto iz hladnjaka pa prebaci u lim. Neka ti krajevi tijesta dođu do sredine stranica lima kako bi nadjev ostao u tijestu.
Za nadjev višnje očisti i dodaj im šećer, začine i krušne mrvice.
Rasporedi nadjev i naribaj ostatak tijesta koji je bio u zamrzivaču. Peci 40-ak minuta, dok kolač ne poprimi lijepu zlaćanu boju.