Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Aline Ponce from Pixabay RECEPT Tjestenina s porilukom i slaninom

RECEPT Tjestenina s porilukom i slaninom

Brzinski ručak

Ukusna, kremasta tjestenina u umaku od poriluka i slanine odličan je brzinski ručak. Poriluk tjestenini daje neobičan, pomalo slatkasti okus, a odlično se kombinira s hrskavom, prženom slaninom. 

Pri kupovini izaberi poriluk sa svježim zelenim lišćem; izbjegavaj onaj s uvelim ili žutim vrhovima. Prije kuhanja, poriluk dobro očisti i operi, upozorava Miss Gastro.

Imaj na umu da su sastojci dostatni za dva serviranja pa ih prilagodi svojim potrebama. Dobar tek!

Sastojci

1 žlica maslaca

6 kriški slanine izrezane na komadiće

2 srednja poriluka (oprana i narezana)

Sol i papar

180 g slatkog vrhnja

1/2 žličice sušene majčine dušice

250 g tjestenina

3/4 šalice parmezana

1-2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

Priprema

Zagrij maslac u tavi na umjerenoj vatri. Dodaj slaninu i prži ju dok ne postane hrskava, otprilike pet minuta.

Slanini dodaj poriluk te sve začini solju i paprom. Pirjaj poriluk pet minuta ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju. 

Dodaj vrhnje i timijan te po potrebi malo vode. Prokuhaj, smanji vatru i pirjaj povremeno miješajući dok se umak ne zgusne, pet do osam minuta.

U međuvremenu skuhaj tjesteninu al dente, prema uputama na pakiranju.

Procijedi tjesteninu te ostavi jednu šalicu tekućine u kojoj se kuhala tjestenina.

Kuhanu tjesteninu, parmezan i jednu šalicu tekućine dodaj u umak. Dobro izmiješaj. 

Tjesteninu posluži uz svježe naribani parmezan i ukrasi nasjeckanim svježim peršinom.

Vaša reakcija na temu