Ukusna, kremasta tjestenina u umaku od poriluka i slanine odličan je brzinski ručak. Poriluk tjestenini daje neobičan, pomalo slatkasti okus, a odlično se kombinira s hrskavom, prženom slaninom.
Pri kupovini izaberi poriluk sa svježim zelenim lišćem; izbjegavaj onaj s uvelim ili žutim vrhovima. Prije kuhanja, poriluk dobro očisti i operi, upozorava Miss Gastro.
Imaj na umu da su sastojci dostatni za dva serviranja pa ih prilagodi svojim potrebama. Dobar tek!
Sastojci:
1 žlica maslaca
6 kriški slanine izrezane na komadiće
2 srednja poriluka (oprana i narezana)
Sol i papar
180 g slatkog vrhnja
1/2 žličice sušene majčine dušice
250 g tjestenina
3/4 šalice parmezana
1-2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Priprema:
Zagrij maslac u tavi na umjerenoj vatri. Dodaj slaninu i prži ju dok ne postane hrskava, otprilike pet minuta.
Slanini dodaj poriluk te sve začini solju i paprom. Pirjaj poriluk pet minuta ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
Dodaj vrhnje i timijan te po potrebi malo vode. Prokuhaj, smanji vatru i pirjaj povremeno miješajući dok se umak ne zgusne, pet do osam minuta.
U međuvremenu skuhaj tjesteninu al dente, prema uputama na pakiranju.
Procijedi tjesteninu te ostavi jednu šalicu tekućine u kojoj se kuhala tjestenina.
Kuhanu tjesteninu, parmezan i jednu šalicu tekućine dodaj u umak. Dobro izmiješaj.
Tjesteninu posluži uz svježe naribani parmezan i ukrasi nasjeckanim svježim peršinom.