Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: FESB PREDSTAVLJA SE VITA 'Telemedicinska platforma doprinijet će učinkovitijem pružanju medicinskih usluga na daljinu'

PREDSTAVLJA SE VITA 'Telemedicinska platforma doprinijet će učinkovitijem pružanju medicinskih usluga na daljinu'

Integrira napredne tehnologije poput virtualne i proširene stvarnosti, računalnog vida i IoT uređaja

Rezulati uspješno završenog projekta 'VITA - virtualna telemedicinska asistencija' predstavit će se u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata 2024. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 17. listopada, u 17 sati u predavaonici A301 na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. 

VITA je istraživački projekt u okviru kojeg je razvijen prototip telemedicinske platforme temeljene na virtualnoj i proširenoj stvarnosti, računalnom vidu i IoT medicinskim uređajima. Njegov je voditelj prof. dr. sc. Mladen Russo.

'Jasno je da su suvremena informacijsko-komunikacijska rješenja neophodna za unaprjeđenje dijagnostike i terapije. No VITA ide korak dalje! Prototip telemedicinske platforme predstavlja odličnu podlogu za razvoj sustava koji bi omogućio ne samo udaljene konzultacije i dijagnostiku, već i učinkovitije pružanje medicinskih usluga na daljinu. 

Za razliku od klasičnih telemedicinskih sustava, koji uglavnom nude samo audio-vizualnu komunikaciju između korisnika, VITA integrira napredne tehnologije poput virtualne i proširene stvarnosti, računalnog vida i IoT uređaja. Time se omogućuje sveobuhvatno iskustvo virtualne suradnje između pacijenata i zdravstvenih djelatnika, čime se postavlja temelj za buduće unaprjeđenje zdravstvene skrbi', istaknuli su s FESB-a. 

Dani otvorenih vrata EU projekata, napomenimo, odvijaju se od 5. do 20. listopada. Manifestaciju organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) u suradnji s korisnicima i partnerima iz čitave Hrvatske. Dodatne informacije mogu se pronaći na poveznici.

Vaša reakcija na temu