Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: EPP grupa Europarlamentarci raspravljali o priuštivom stanovanju, Sokol zahtijeva izmjenu direktive o hipotekarnim kreditima

Europarlamentarci raspravljali o priuštivom stanovanju, Sokol zahtijeva izmjenu direktive o hipotekarnim kreditima

'Možemo ojačati kreditnu sposobnost građana'

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o cjenovno pristupačnom stanovanju u Europi. Pritom je hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol istaknuo da su najamnine previsoke, a da je kreditna sposobnost za kupnju nekretnine mnogima nedostižna. Stoga je pozvao Europsku uniju da izmjeni Direktivu o hipotekarnim kreditima te omogući jače korištenje europskih fondova radi osiguranja primjerenog stanovanja.

'Primjereno i priuštivo stanovanje, nažalost, danas je postalo luksuz, posebno za mlade koji žele osnovati obitelji i započeti samostalan život. Najamnine su previsoke, a kreditna sposobnost za kupnju nekretnine mnogima je nedostižna. Prema podacima Eurostata, između 2010. i 2024., u EU-u kupoprodajne cijene stambenog prostora porasle su za 49 posto, najamnine za 24 posto. Međutim u nekim državama članicama taj porast prelazi nevjerojatnih 200 posto. Rezultat toga je da su u Europskoj uniji građani izloženi nesigurnosti što dovodi do nejednakosti i ostavlja dalekosežne posljedice na društvo. 

Pitanje stanovanja primarno je u nadležnosti država članica, a Europska unija ima ograničenu mogućnost djelovanja. Međutim kroz izmjenu Direktive o hipotekarnim kreditima možemo ojačati kreditnu sposobnost građana te možemo omogućiti jače korištenje europskih fondova radi osiguranja primjerenog stanovanja. Naše društvo ne može napredovati dok su građani suočeni s nesigurnošću kada je riječ o jednoj od osnovnih životnih potreba - onoj za stanovanje. Zato moramo raditi zajedno da bismo građanima omogućili da osiguraju priuštivo i primjereno mjesto koje mogu zvati svojim domom', kazao je Sokol.

Vaša reakcija na temu