Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
WWF i Valamar zajedno s hrvatskim ribarima  štite Jadransko more

WWF i Valamar zajedno s hrvatskim ribarima štite Jadransko more

Na jelovnicima više nema morskog psa, raže i sabljarke

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Valamar, predstavili su postignuća zajedničke inicijative za očuvanje Jadranskog mora i poticanje održivog ribarstva koja je započela u 2023. godini, a kojom Valamar želi postići visoki udio nabave održivih morskih plodova od čak 80% do 2026. godine. Suradnja između Valamara i WWF Adrije prva je takve vrste u turističkom sektoru u Hrvatskoj. Valamar je, u skladu s preporukama WWF Adrije, iz svoje ponude u potpunosti isključio ugrožene vrste kao što su morski pas, raža i sabljarka, a ostvarena je i značajna suradnja s lokalnom ribarskom zadrugom iz Komiže koja je time privukla nove mlade ribare i osigurala dugoročnu održivost svog poslovanja.


'Ponosni smo na ovu suradnju kojom su već u prvoj godini ostvareni tako ambiciozni ciljevi, čime dokazujemo da održivo poslovanje može i mora biti profitabilno. Ribarska zadruga Komiža na osnovu ove suradnje privukla je nove mlade ribare, pokrenula postupak novih zapošljavanja i usmjerila svoj razvoj ka stjecanju statusa organizacije proizvođača. Glavni interes WWF-a je očuvanje prirode, ali na tome ne možemo raditi na štetu ljudi. Zato želimo da ribari koji žive od mora, postanu čuvari mora čuvajući ovaj izvor života za sve buduće generacije', izjavio je Fabijan Peronja, viši voditelj projekata za održivu plavu ekonomiju u WWF Adriji, prilikom predstavljanja suradnje danas u Poreču.

WWF je prepoznao ribare u Komiži kao jedan od najboljih primjera dobre prakse na Mediteranu, jer njihov izlov istodobno osigurava održivu budućnost za ribu i ribare.


'Pozdravljamo inicijativu Valamara koja je pokazala da postoji način da sve strane budu zadovoljene - gospodarstvo, lokalno stanovništvo i okoliš. Održivi ribolov jedini je način da zaštitimo bioraznolikost mora, bez da itko ostane zakinut. Valamar je pionir u ovakvom načinu poslovanja, i drago nam je da smo zajedno našli novi put koji ne gleda kratkoročni profit, već dugoročno poslovanje i održivost', poručio je Dino Božanić, predstavnik Ribarske Zadruge Komiža.

Svijet se suočava s dvije velike isprepletene i međuovisne krize – klimatskim promjenama i gubitkom bioraznolikosti. Prema IUCN-u, međunarodnoj uniji za zaštitu prirode i prirodnih resursa, područje Mediterana smatra se jednim od najvažnijih središta biološke raznolikosti na svijetu, a istovremeno je i vodeća svjetska turistička destinacija. Primjer dobre prakse koji je Valamar pokrenuo s WWF Adrijom predstavlja odličan smjer u cilju očuvanja zdravlja eko sustava i smanjenja utjecaja na okoliš kao preduvjeta dugoročne održivosti.

'Teško je naći važniji cilj za održivost turizma u Hrvatskoj od očuvanja bioraznolikosti i zaštite Jadranskog mora. Kroz dugoročnu suradnju s jednom od najvažnijih svjetskih organizacija za očuvanje prirode želimo podržati hrvatsko ribarstvo i održive prakse zaštite mora te pokazati kako čuvanje prirodnih resursa može biti poticajno za razvoj lokalnog gospodarstva.
Turistički sektor u Hrvatskoj mora uvesti stroge i ambiciozne kriterije održivosti u nabavu proizvoda iz ribarstva kako bismo motivirali što veći broj dobavljača i proizvođača da svoje poslovanje usmjere prema održivijim praksama', izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.

Dok WWF dugi niz godina predano radi na zaštiti Jadranskog mora, ova suradnja prvi je primjer u kojem je i HoReCa sektor napravio konkretan iskorak ka očuvanju mora.


Vaša reakcija na temu