Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Hrvatska zajednica inovatora dodijelila nagrade 'Inovacija godine' za 2023.

FOTO Hrvatska zajednica inovatora dodijelila nagrade 'Inovacija godine' za 2023.

Pojedincima i autorskim timovima u četiri kategorije

Hrvatska zajednica inovatora u suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu dodijelila je tradicionalnu nagradu  'Inovacija godine' za komercijaliziranu inovaciju kao priznanje unaprjeđivanju i promicanju inovatorstva i inovativnog promišljanja u funkciji podizanja inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva Republike Hrvatske.


Nagrada se dodijelila inovativnim pojedincima i autorskim timovima u 4 kategorije; 1) Inovacije inovatora pojedinca, 2) Inovacije malog gospodarskog subjekta, 3) Inovacije unutar javnih ustanova.


U uvodnom obraćanju prisutne  su pozdravili prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić - prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga – predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, Mladen Fruk - ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i Goran Romek - državni tajnik Ministarstva gospodarstva koji su istaknuli važnost razvoja inovacijskog sustava kao ključni čimbenik u razvoju gospodarstva Hrvatske.
Hrvatska zajednica inovatora temeljem natječaja objavljenog u javnim glasilima, dodijelila je priznanje 'Inovacija godine', za prethodnu kalendarsku godinu 2023.

Godišnju nagradu u kategoriji 'Inovacija godine inovatora pojedinca' osvojila je inovacija Solti Q – prva mobilna solarna punionica u Europi, autor: Tomislav Ivani.

Nagradu u kategoriji 'Inovacija godine unutar malog gospodarskog subjekta' dodijelila se  Edu Garden - edukacijskom pametnom vrtu namijenjenom unapređenju obrazovanja, autora: Josipa Lukešića i Andreja Penića.

U kategoriji 'Inovacija godine unutar javne ustanove' koja se odnosi na fakultete i razvojne institucije, nagradu je osvojio Agronomski fakultet sa inovacijom Inovativni kompoziti na bazi biootpada sa autorima: Carlos Manterola-Barroso, Gabrijel Ondrašek, Jelena Horvatinec i Christian Merino-Gergichevich.

Hrvatska zajednica inovatora i Sveučilište u Zagrebu prepoznaju obrazovanje, znanost, inovacije i transfer znanja i tehnologije kao razvojne prioritete koji jedini Hrvatskoj mogu donijeti dugoročni ekonomski napredak i društvenu stabilnost. Stoga je u sklopu dodjele Nagrade organiziran i Inovacijski forum na temu; 'Suradnja akademske zajednice i MSP-ova u razvoju i komercijalizaciji inovacija'.


Na forumu kojeg je moderirao prof.dr.sc. Tomislav Josip Mlinarić, sudjelovali su panelisti; Gordan Terzić - direktor Sektora za praćenje provedbe projekata – HAMAG-BICRO, prof. dr. sc. Ante Jukić, predsjednik Povjerenstva za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednica inovatora te Marijan Sever, direktor tvrtke za automatizacija i robotizacija proizvodne industrije CODEL d.o.o. gdje se zaključilo da Hrvatska, ako želi postati dugoročno ekonomski napredna, mora postati otvoreno, mobilno i inovativno društvo u kojem su cjeloživotno učenje, znanost i inovacije javni interes i kojem država mora osigurati uvjete za djelotvorno funkcioniranje.



Solti Q – prva mobilna solarna punionica u Europi

Solti Q je prva mobilna autonomna punionica u Europi, nastala kao rezultat kreativnosti i inženjerskog uma. Izuzetno brz razvoj električnih vozila i porast broja korisnika istih te infrastruktura koja ne prati taj razvoj, bili su glavni motivatori u stvaranju SoltiQ punionice.
Jedna od njegovih prednosti je što se može postaviti na bilo koju čvrstu površinu bez potrebe za dodatnim građevinskim dozvolama tijekom instalacije. Tlo ne treba biti pokriveno asfaltom ili betonom, može biti i šljunčano ili sama zemlja, no važno je da ima dobru odvodnju osobito ako podloga nije tvrda, kako punionica ne bi vremenom svojom težinom od 1100-1200kg ne bi utonula u tlo. Na isti se način može i seliti na drugu lokaciju, a koja ponovno mora biti ravna. Ne smije biti bočnih nagiba, a vodoravni može biti do 5%. Također, punionica je otporna na udare vjetra od 150 km/h te na njoj može biti do 50 kg snijega po metru kvadratnom, zbog čega se može nalaziti i na moru gdje puše bura, ali i u Gorskom kotaru gdje ima puno snijega. S obzirom na njezinu mogućnost sklapanja, punionica se može lako prenijeti i dovesti na željenu lokaciju.

Edu Garden - edukacijski pametni vrt namijenjen unapređenju obrazovanja

Naime radi se proizvodu EduGarden, sustavu pametnog vrtlarenja s edukacijama. EduGarden je modularni sustav sačinjen od više zasebnih segmenata (modula), gdje se međusobnim povezivanjem modula ostvaruje željena konfiguracija te veličina vrta. Uzgoj biljaka je u potpunosti autonoman, odnosno softver razvijen specijalno za ovaj proizvod upravlja svim potrebnim parametrima poput vlažnosti supstrata, prihrane, intenziteta svjetlosti i sl. Upravljanje se vrši individualno za svaku biljku (teglu), kako bi svaka biljka imala osigurane idealne uvjete.
Proizvod je posebno prilagođen za škole gdje spaja područja STEM-a, vrtlarenja i edukacija u jednu smislenu cjelinu. EduGarden je proizvod koji je od samog početka zamišljen i razvijan s posebnim naglaskom na STEM područje te mogućnost edukacije kroz primjenu u područjima srodnima botanici, agronomiji i STEM-u. Cijeli sustav je podržan softverom te mobilnom i web aplikacijom koja je osmišljena i izrađena specijalno za ovaj sustav i prilagođen svim zahtjevima koje se nameću za školstvo ali i privatne korisnike.

Inovativni kompoziti na bazi biootpada

Novi kompoziti dodane vrijednosti na bazi biootpada nastali su postupcima miješanja, homogenizacije i sušenja određenih omjera polivinil acetata te određenih frakcija raznih organskih otpada kao što su: 1) lebdećeg biopepela u njegovoj izvornoj fino praškastoj formi (prahu), 2) mljevene frakcije ljuske ploda (perikarpa) lijeske, 3) stabljike industrijske konoplje je i 4) re-destilirana voda otpadnog laboratorijskog efluenta. U svim novim vrstama proizvoda dobivena je nova fleksibilna forma kompozitnog materijala.  Novi kompoziti dodane vrijednosti na bazi biootpada predstavljaju inovativne materijale s širokim spektrom primjena.


Vaša reakcija na temu