Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press Hodalo se za život u Sisku. Slijede Split, Imotski, Slavonski Brod i Rijeka

Hodalo se za život u Sisku. Slijede Split, Imotski, Slavonski Brod i Rijeka

'Znanost je potvrdila da su od 8. tjedna oblikovani svi organi djeteta, s 10 tjedana ima jedinstveni otisak prsta, s 12 tjedana smješka se u majčinoj utrobi'

Danas se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo u Sisku.

'Građani se okupljaju u ovoj inicijativi jer im je svima zajedničko da se zalažu za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo iz kojeg proizlaze sva druga', istaknuli su organizatori.

Ove godine u Hodu za život i obitelj sudjeluje ukupno 15 hrvatskih gradova - od Osijeka i Vinkovaca na istoku, preko Slavonskog Broda, Siska i Zagreba, sve do Rijeke. Hoda se od Varaždina na sjeveru, preko Zadra, Knina, Splita, sve do Imotskog i Opuzena.

Terezija Tržić, koordinatorica u Sisku, naglasila je kako su se na ovogodišnjem petom po redu Hodu za život okupili jer je pravo na život - prvo od svih ljudskih prava.

'Pobačaj nikad nije rješenje - niti za majku, niti za dijete, niti za oca. Ne postoji pravo na prekid života, postoji samo pravo na život. Hod za život beskompromisno stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost samo po sebi.

Tražimo zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji! Kultura smrti ne može biti vizija nekog društva. Tražimo izdvajanje javnog novca za potporu trudnicama i obiteljima s djecom. I znanost i hrvatsko društvo daleko su odmakli od socijalističkog zakona o pobačaju starog 46 godina!

Naša je dužnost biti glas onih koji glasa nemaju! Prekid života nerođenog dječaka ili djevojčice ranjava majku i oca djeteta i cijelo društvo.

Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Želim vas podsjetiti na nedavni slučaj malog Ivana iz Zaprešića. Hvala njegovoj majci što je imala dovoljno hrabrosti da ga nosi devet mjeseci i rodi. Danas mnogi parovi žele Ivana usvojiti i pružiti mu život u ljubavi, život kakav zaslužuje. Nitko danas ne može reći da se Ivan nije trebao roditi! 

Upravo zato od Sabora, Vlade RH i nadležnih ministara tražimo da se u hitnu proceduru pošalje zakon koji će omogućiti anonimni porod majci koja ne može ili ne želi zadržati dijete te da se u bolnicama i drugim prikladnim institucijama osiguraju tzv. gnijezda za bebe. To će spasiti život mnogim majkama i njihovoj djeci', naglasila je Tržić.

Karlo Rapljan, član organizacijskog tima Hoda za život u Sisku, istaknuo je kako žele zakonom osigurati i zaštititi nerođeno dijete čije srce kuca već 18. dan od začeća. 

'Znanost je potvrdila da su od 8. tjedna oblikovani svi organi djeteta, s 10 tjedana ima jedinstveni otisak prsta, s 12 tjedana smješka se u majčinoj utrobi. Tužna je činjenica da kod pobačaja dijete osjeća bol! Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako dijete željeno je od nekoga', rekao je Rapljan.

Dr. Valentina Barta, liječnica, neurologinja i majka trojice sinova, podijelila je svoje iskustvo koje su ona i suprug imali s takozvanim  'medicinski opravdanim pobačajem'.

'U 4. mjesecu trudnoće rečeno mi je da se na ultrazvuku vidi teška anomalija kod djeteta - ageneza bubrega. Bubrezi nisu razvijeni. Ne postoje. Malformacija koja je nespojiva sa životom. Ishod je smrt djeteta u trudnoći ili odmah nakon poroda. Bez obzira na tešku dijagnozu, odlučili smo se boriti za život svojeg sina. S odmicanjem trudnoće, 'dijagnoza' se mijenjala. Rodio se zdravi dječak, s oba zdrava bubrega.

Uvijek treba imati na umu da su moguće pogreške u dijagnozi. Ako je dijagnoza i točna, danas se mnogo toga može liječiti operacijom, transplantacijom, lijekovima… I najvažnije, dijete koje se razvija drugačije, koje je stvarno bolesno, isto ima pravo na život. Proglašavanje bolesnih ljudi manje vrijednima, sve do toga da im se zbog toga što su različiti oduzima život, suprotno je svim međunarodnim konvencijama o pravima čovjeka te ljudskim standardima.

Roditelji trebaju za svoje dijete učiniti sve što mogu. Puno obitelji svjedoči kako su kroz bolest djeteta ojačali, prihvaćajući svako svoje dijete s ljubavlju prije njegova rođenja, baš kao i nakon poroda. Naš odgovor na moguću bolest uvijek trebaju biti ljubav, briga i zaštita', istaknula je dr. Barta.

Organizatori Hoda za život istaknuli su da je neprihvatljivo da netko u 21. stoljeću promiče eugeniku - usmrćivanje bolesnih, prekid života nerođenih - pobačaj, rođenih - eutanaziju. Neprihvatljivi su im pozivi za kršenjem prava na priziv savjesti i nakana da se ginekologe i zdravstvene djelatnike prisiljava da sudjeluju u usmrćivanju nerođenog djeteta.

'Čovjek je najveće blago. Zaštitimo nerođeno dijete i njegovo majku', naglašeno je danas na Hodu za život u Sisku.

Na današnjem Hodu za život u Sisku pridružili su se i mladi kajakaši iz Kravarskog, koji su ploveći Kupom željeli dati podršku svakom životu od začeća do prirodne smrti.

Sutra, u nedjelju, 16. lipnja 2024., za zaštitu života hodat će se u gradu Splitu. Slijede Imotski 22. lipnja te Slavonski Brod i Rijeka 7. rujna. 

Vaša reakcija na temu