Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Philippe Delavie from Pixabay Hrvatski BDP u prvom tromjesečju porastao 3,9 posto

Hrvatski BDP u prvom tromjesečju porastao 3,9 posto

Potrošnja države u prvom tromjesečju 2024. realno je porasla za 1,0 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine realno porastao 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u prvom tromjesečju 2024. realno veća za 3,5 % u odnosu na isto tromjesečje 2023. Tromjesečni rast BDV-a vidljiv je u većini skupina djelatnosti, a na nj su najviše utjecale djelatnosti Trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane te Građevinarstvo.

Potrošnja kućanstava u prvom tromjesečju 2024. realno je porasla za 6,0 %, na što je najviše utjecao porast prometa trgovine na malo. Potrošnja države u prvom tromjesečju 2024. realno je porasla za 1,0 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U prvom tromjesečju 2024. u izvozu roba i usluga uočava se realni pad, za 2,0 %, a u uvozu roba i usluga realni rast, za 2,2 %.

Vaša reakcija na temu