Foto: HRT Ministar Grlić Radman na videokonferenciji o Južnom susjedstvu

Ministar Grlić Radman na videokonferenciji o Južnom susjedstvu

'Važno je politički se snažnije i strukturiranije angažirati s partnerima u regiji te staviti naglasak na sigurnost, održivi gospodarski rast, promicanje regionalnih integracija, ali i borbu s pandemijom COVID-19'

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 26. studenog 2020. godine, na videokonferenciji ministara država članica EU-a i država Južnog susjedstva (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Libija, Maroko, Palestinski teritoriji i Tunis). Glavna tema videokonferencije bile su mogućnosti unaprjeđenja suradnje i jačanja strateškog partnerstva s državama Južnog susjedstva, u okviru Europske politike susjedstva te u skladu s ostalim politikama EU-a uz naglasak na održivi razvoj, sigurnost, gospodarstvo i ulaganja. Južno susjedstvo je složena i fragmentirana regija koja je od strateške važnosti za EU. 

Razgovaralo se o zajedničkim prioritetima za predstojeće razdoblje, u kojem pogledu postoji potreba za snažnijim političkim i sektorskim angažmanom, uključujući u odgovoru na krize koje su zajednički izazov. Među područjima za suradnju istaknuti su ljudska dimenzija, klimatske promjene, sigurnost, regionalne integracije, pandemija COVID-19.

Ministar Grlić Radman je istaknuo snažnu privrženost Hrvatske ovom prostoru koji nam je zemljopisno blizak i s kojim nas povezuju izazovi, ali i brojne prilike. Ukazao je na važnost jačanja strateške suradnje s južnim susjedima, što, između ostalog, može pridonijeti unaprjeđenju provedbe EU-ovih politika, posebno kad je riječ o Europskom zelenom planu, digitalnoj agendi, zdravstvenim pitanjima, gospodarstvu, ulaganjima i turizmu. Na taj način EU može pridonijeti jačanju unutarnje stabilnosti u državama Južnog susjedstva promicanjem održivog razvoja gospodarstva i društva.

Govoreći o situaciji i nedavnim događajima na Istoku, ministar je istaknuo da je politička stabilnost naših partnera najvažnija za dugoročni napredak. 

'Važno je politički se snažnije i strukturiranije angažirati s partnerima u regiji te staviti naglasak na sigurnost, održivi gospodarski rast, promicanje regionalnih integracija, ali i borbu s pandemijom COVID-19', naglasio je ministar.

Govoreći o izazovima migracija, ministar je istaknuo da je važno nastaviti otvoren dijalog i zajedničke napore u pristupu prema migracijama, u kojem pogledu posebno opterećenje predstavlja istočnosredozemni/zapadnobalkanski migracijski pravac. Vezano uz situaciju u Zapadnoj Sahari, pozdravljamo predanost Maroka primirju kao i slobodno civilno i komercijalno kretanje na području regije Guergaratea te pozivamo na obnovu političkog procesa pod okriljem UN-a.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(81384, "");
Pregledaj komentare