Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Muntzir Mehdi from Pixabay NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Poznatom voditelju sud oduzeo kuću i 500.000 eura, falsificirao potpis na ugovoru o doživotnom uzdržavanju?

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Poznatom voditelju sud oduzeo kuću i 500.000 eura, falsificirao potpis na ugovoru o doživotnom uzdržavanju?

Mora nadoknaditi i parnični postupak tužiteljici u iznosu od od 279.790 eura

Poznati HRT-ov voditelj Drago Celizić, koji je u svojoj profesionalnoj karijeri dugo vodio emisiju religijskog programa HRT-a 'Mir i dobro', a prije toga i 'Dobro jutro Hrvatska', nakon umirovljenja ponovno se vratio na male ekrane u jutarnji program emisije 'Zlatna liga'. Celizić nedavno proživljava dramu budući je prije nekoliko dana izgubio spor na osnovu ugovora o doživotnom uzdržavanju kojeg je 2007. godine potpisao sa sada već pokojnom Milkom Vukelić iz Pule. Sud je 13. ožujka ove godine donio nepravomoćnu presudu kojom se utvrđuje da je taj ugovor ništetan, piše Istra24.

Ugovor je potpisan 26. prosinca 2007. godine, a nepuna tri mjeseca nakon Milka je preminula. Tada se Drago počeo voditi kao vlasnik nekretnine u Puli, koju je naslijedio na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju. Nekretnina u pulskom naselju Dolinka kuća je od 178 kvadrata sa dvorištem od 453 kvadrata. Uz nekretninu, Milka je na svojim računima nakon smrti ostavila i 500 tisuća eura.

Iako je sve pripalo Celiziću, nećakinja pokojne Milke, Marija Askar, podigla je tužbu protiv voditelja. Ona pak tvrdi da Milka u trenutku potpisivanja ugovora 'nije bila prisebna i sposobna za rasuđivanje zbog izrazito lošeg zdravstvenog stanja'. Također, u tužbi tvrdi kako njezina tetka nije mogla razumjeti značaj i pravne posljedice ugovora.

U rješenju se navodi kako Milka uopće niti nije potpisala taj ugovor te da je taj isti lažan. Vještačenje je pokazalo kako se radio o 'vođenoj ruci', što znači da je potpis u najnižem stupnju Milkin. To nadalje ukazuje na to da je Milka Vukelić u trenutku potpisivanja ugovora s Dragom Celizićem 'nije u potpunosti samostalno i vlastoručno potpisala sporni ugovor'.

Uz tužbu je priložen i liječnički nalaz iz Opće bolnice u Puli od 2. listopada 2007. godine, samo dan nakon što su voditelj i Milka potpisali ugovor. Milka je u bolnici završla zbog amputacije noge, a ugovor je potpisala samo jedan dan ranije. Milka je u bolnici trebala potpisati i suglasnost za medicinsku intervenciju, a prema bolničkom dokumentu, na mjestu gdje se trebala potpisati je stajala napomena da nije u mogućnosti potpisati ugovor. Samo tri dana nakon potpisivanja ugovora, Milka je kod pristanka za operaciju ostavila samo otisak prsta.

Drago i Milka ugovor su sklopili u njezinoj kući, a s njima je u trenutku bila javna bilježnica Nansi Košić, koja je u svom iskazu tvrdila da je Milka izgledala normalno i uračunljivo i da 'nije bilo ništa sumnjivo te da bi u protivnom zatražila nalaz psihijatra'. A na potpisivanju je bila prisutna i Dragina prijateljica koja je rekla kako su njih dvoje 'lijepo razgovarali i da se dobro držala s obzirom na godine'. Dodala je i kako je samostalno vidjela da je Milka potpisala ugovor.

Sud njihove iskaze nije prihvatio uz tvrdnju da su svjedokinje 'zainteresirane za ishod spora na način da im je u interesu da sud utvrdi da su potpisale i ovjerile ugovor koji u tom trenutku nisu smjele potpisati niti ovjeriti'. U svom iskazu Drago Celizić tvrdi da je njegova obitelj u prijateljskim odnosima s pokojnom Milkom bila 20 godina, a on ju je vozio kod liječnika, u nabavku, bili su kao obitelj.

Ispričao je da su svakodnevno kontaktirali, vodio ju je na ručak, i brinuo o Milki, a ona mu je 'sama još 2005. godine predlagala da naprave ugovor jer se bojala da će ostati sama'.

'Milka je bila sama cijeli život, bila je čvrstog karaktera, odlučna, nepokolebljiva, odrješita, dobra i plemenita, te je jako dobro znala što želi', naveo je Celzić na sudu.

Na dan potpisivanja ugovora 1. listopada 2007. godine, Celizić je izjavio 'da  im se Milka radovala, sve je razumjela i samostalno je potpisala ugovor iako joj je ruka drhtala'.

Sud je u cijelosti prihvatio nalaz i mišljenje medicinskih vještaka iz kojih se može zaključiti da u trenutku sklapanja ugovora, Milka Vukelić nije bila sposobna shvatiti pravno značenje i posljedice sastavljanja tog ugovora.

Drago Celizić je po odluci Općinskog suda dužan u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude tužiteljici predati u posjed nekretnine. K tome, Celizić mora nadoknaditi i parnični postupak tužiteljici u iznosu od od 279.790 eura, odnosno 2,1 milijuna kuna. Na nepravomoćnu presudu pulskog Općinskog suda Drago Celzić nije imao komentara. 

Vaša reakcija na temu