Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NEVIN GODINAMA U ZATVORU 'Hrvatska mi treba platiti'

NEVIN GODINAMA U ZATVORU 'Hrvatska mi treba platiti'

O njegovom bijegu 2010. brujali su mediji

Gotovo dvije godine 48-godišnjak s jednog sjevernojadranskog otoka proveo je u zatvoru. Odslužio je kaznu zbog pokušaja razbojništva, a na kraju je Vrhovni sud RH cijeli slučaj vratio na početak. U ponovljenom procesu pravomoćno je oslobođen. Drugim riječima, nedužan je proveo svo vrijeme u zatvoru.

Sada je sud donio nepravomoćnu presudu prema kojoj mu država mora nadoknaditi izgubljenu zaradu te platiti odštetu za neosnovano pritvaranje - ukupno 279 tisuća kuna, odnosno nešto više od 37 tisuća eura, javlja N1

Pravomoćna presuda

Sve je počelo još 2006. kada je pravomoćnom presudom tada 31-godišnji poduzetnik proglašen krivim za pokušaj razbojništva i osuđen na tri godine zatvora. Njegova obitelj bila je imućna jer je držala zlatarnicu, pa je od početka bilo čudno kako je on povezan s imovinskim kriminalom. Ipak, cijelu je kaznu odslužio.

Po nekoliko mjeseci proveo je u kaznionici u Lepoglavi te zatvorima u Zagrebu, Bjelovaru i Karlovcu. Iz ovog posljednjeg pobjegao je u lipnju 2010. O tom bijegu brujali su mediji, zaključujući kako iz karlovačkog zatvora uspijevaju pobjeći samo imućni predstavnici jedne nacionalne manjine.

Bilo kako bilo, ovaj bjegunac skrivao se sve do sredine travnja 2013. godine. Tada je ponovno završio iza rešetaka.

Na kraju je oslobođen

Nakon što je cijelu kaznu odslužio zatražio je da mu se ponovno sudi. Podnio je zahtjev za ponavljanje postupka te mu je Vrhovni sud RH udovoljio. Na kraju je u studenom 2016. pravomoćno oslobođen optužbe za pokušaj razbojništva.

Zatražio je tada od države odštetu zbog nezakonitog lišenja slobode. Zahtijevao je i da mu država nadomjesti plaće bez kojih je ostao dok je bio u zatvoru. Zahtjev mu je odbijen, pa je morao pokrenuti sudsku parnicu.

'Kao mlada i radno sposobna osoba neosnovano sam lišen slobode. Zato nisam mogao ostvarivati zaradu. Nakon izlaska iz zatvora sa suprugom sam vodio taksi obrt, a iznajmljivali smo i apartmane. Sve to dokazuje da bih, da sam bio na slobodi umjesto u zatvoru, i u ono vrijeme zarađivao barem prosječnu hrvatsku plaću', objašnjavao je 48-godišanjak u tužbi.

Pravo na odštetu i ispriku

Predstavnici države uvjeravali su sud kako nema prava ni na kakvu naknadu budući da nije naveo koje je radno iskustvo imao, koju stručnu spremu, niti je objasnio zašto bi imao pravo na prosječnu hrvatsku plaću.

'Svatko tko je bio nezakonito lišen slobode ima, prema hrvatskom Ustavu i zakonima, pravo na odštetu i javnu ispriku.

I prema Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima što ga je Republika Hrvatska prihvatila svaka osoba koja je bila žrtva nezakonitog uhićenja ili pritvora ima pravo na naknadu štete. Pravo na slobodu i sigurnost, uključujući pravo na odštetu žrtvama nezakonitog uhićenja ili pritvaranja, propisano je i odredbama Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda', naveo je sud prihvaćajući 48-godišnjakov zahtjev. 

Na ovu presudu Republika Hrvatska može uložiti žalbu.

Vaša reakcija na temu