Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POVRATAK U DOMOVINU: Predstavljene uspješne domaće tvrtke i prilike za hrvatske povratnike iz Austrije

POVRATAK U DOMOVINU: Predstavljene uspješne domaće tvrtke i prilike za hrvatske povratnike iz Austrije

Prvi susret ovog tipa

Desetak uspješnih hrvatskih poduzeća uz predstavnike Hrvatske gospodarske komore, te predstavništva HGK u Republici Austriji, Veleposlanstva RH i Ministarstva demografije i useljeništva, predstavili su u Beču aktualnu gospodarsku situaciju i perspektive za povratak u domovinu.

Na prvom skupu takve vrste koji je organiziralo predstavništvo HGK u Republici Austriji u suradnji s veleposlanstvom, sudionici su informirani o perspektivnim sektorima i otvorenim radnim mjestima, uvjetima rada te poslovnim prilikama u Hrvatskoj. Predstavljene su aktualne državne mjere te dugoročni planovi Vlade RH vezano uz povratak iseljenika i demografsku obnovu. Procjenjuje se da u Republici Austriji trenutno živi i radi oko 80 tisuća Hrvata i da bi dio naših građana, posebice onih koji su se iselili u zadnjem valu iseljavanja prilikom ulaska u EU, mogao biti zainteresiran za povratak u domovinu.

'Drago nam je da smo imali priliku organizirati prvi susret ovog tipa i svojevrsni matchmaking između naših tvrtki i Hrvata koji rade u Austriji. Interes sudionika pokazuje da smo odabrali dobar trenutak i da je povratak u domovinu opcija o kojoj razmišljaju mnogi hrvatski iseljenici. Hrvatska ubrzano hvata korak s razvijenim članicama Europske unije, bilježimo nikad veću zaposlenost uz rast plaća koji je veći od stope inflacije, a skoro dostizanje standarda od 80 posto razvijenosti EU moglo bi dio iseljenika potaknuti na povratak u domovinu. Stoga smo organizirali susret koji ima za cilj predstaviti trenutnu gospodarsku situaciju u domovini i na svojevrsnom sajmu poslova, predstaviti uspješne tvrtke i poslodavce',  istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš

Prema riječima organizatora skupa, ciljna skupina događaja su svi hrvatski građani koji su iskazali želju za povratkom ili ih zanimaju aktualne državne potpore i mjere za povratnike te mogućnosti zaposlenja u različitim sektorima. Sudionicima od kojih su mnogi predstavnici udruga i zajednica Hrvata u Austriji, ali i gradišćanskih Hrvata, prezentirane su mogućnosti za povratak, izazovi i otvorena pitanja iz različitih područja poput obrazovanja, zdravstvene skrbi, radno-pravnih odnosa i poreznih olakšica. 

'Predstavništvo HGK u Republici Austriji radeći na terenu prepoznalo je problem hrvatskih gospodarstvenika, naših članica, a to je nedostatak radne snage u Hrvatskoj. Stoga smo se odlučili na organizaciju ovog velikog, krovnog događanja, u suradnji s našim gospodarstvenicima kako bismo ugasili jedan od gorućih problema hrvatskog gospodarstva, tako da potaknemo hrvatske iseljenike u Austriji na povratak u Hrvatsku i predstavimo uspješne tvrtke koje nude slobodna radna mjesta te u suradnji s nadležnim ministarstvima predstavimo mjere i poticaje za povratnike', dodala je Daniela Reinisch, direktorica Predstavništva HGK u Republici Austriji.

'Ministarstvo demografije i useljeništva, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, provodi aktivnosti koje se odnose na stvaranje uvjeta za povratak i useljavanje hrvatskog iseljeništva u Republiku Hrvatsku te njihovo uključivanje u gospodarski i društveni život. Hrvatsko iseljeništvo svojim znanjem, sposobnostima i iskustvom snažno doprinosi zemljama u kojima žive, a naše je nastojanje ostvariti i graditi poticajno društveno okruženje za vitalnu Hrvatsku -  kvalitetne poslovne, znanstvene, obrazovne i socijalne  prilike i stvaranje preduvjeta za privlačenje naših iseljenika i njihovih potomaka koji žele život i karijeru ostvariti u Hrvatskoj',  izjavila je Ivana Perkušić, v.d. ravnateljice Uprave za provedbu javnih politika za useljeništvo Ministarstva demografije i useljeništva.

Na pratećem sajmu poslova i predstavljanju uspješnih domaćih tvrtki, predstavljeni su profili zanimanja, kompetencije i otvorene pozicije koje potražuju hrvatski poslodavci. Istaknuto je kako odvojenost od obitelji, suočavanje s drugačijom radnom kulturom i jezične barijere predstavljaju izazov za mnoge hrvatske građane koji su potražili posao u inozemstvu. Premda se još ne možemo uspoređivati sa standardom jedne Austrije ili Njemačke, Hrvati koji se odlučuju na povratak u obzir uzimaju i ukupnu kvalitetu života, sigurnost, odgoj i obrazovanje, te u novije vrijeme sve bolje materijalne uvjete.

'Već dvije godine Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi mjeru 'Biram Hrvatsku' koja povratnicima koji otvaraju obrt ili osnivaju tvrtku nudi poticaj od 7000 eura. Do sada je mjeru iskoristilo više od 600 osoba, većinom povratnika iz Njemačke i vjerujem da će se interes nastaviti', izjavila je Ivana Mehle, zamjenica ravnatelja HZZ-a.

'Kao vodeći servisni centar za rezanje metala, primjenjujemo najnapredniju tehnologiju koja je dostupna na globalnom tržištu. Naš osnivač, koji se sam vratio u Republiku Hrvatsku, prepoznao je tržišne prilike koje su dovele do uspjeha naše tvrtke. Posvećeni smo edukaciji naših zaposlenika te im pružamo optimalne uvjete za rad na suvremenim strojevima, čime ispunjavamo viziju našeg obiteljskog poduzetništva. Suočeni s izazovima nedostatka kvalificirane radne snage, obratili smo se Predstavništvu HGK u Republici Austriji kako bismo zajedno inicirali povezivanje s našim iseljenicima. Naša je misija omogućiti zapošljavanje iseljenika u uspješnim hrvatskim tvrtkama, rješavajući time ključni problem našeg gospodarstva. Izuzetno sam ponosan na to što naša tvrtka u suradnji s HGK provodi inicijativu koja potiče povratak naših iseljenika, čime pridonosimo prosperitetu cijele naše zajednice. Uvjeren sam da će naši iseljenici prepoznati priliku za poboljšanje života svojih obitelji u obnovljenoj domovini podržavajući napore HGK i nas kao poslodavaca. Njihovo iskustvo i radna kultura zasigurno će obogatiti našu radnu sredinu i podići standard života u Hrvatskoj', kazao je predsjednik uprave Laser Inženjeringa Leonardo Kaščel.

Na skupu su predstavljene tvrtke poput Kamgrada, Brodogradilišta Viktor Lenac, Auto Hrvatske, Laser inženjeringa, AB gradnje, Aminessa, Jadran hotela i drugih.

'Živim u Beču više od 30 godina i današnji susret smatram vrlo korisnim jer nam je pružio brojne informacije i odgovore na do sada neodgovorena pitanja koja zanimaju mnoge potencijalne povratnike. Interesira me mogućnost povratka u Hrvatsku i vjerujem da će se taj plan i realizirati', izjavila je Danijela Kosor, jedna od sudionica događanja.

'Ugodno sam iznenađen programom i prezentacijama različitih tvrtki i institucija koje su nas iz prve ruke informirale o mogućnostima povratka i rada u Hrvatskoj. Na skupu sam sreo puno poznanika i mladih obitelji koje se također interesiraju za povratak u Hrvatsku. Premda sam rođen u Beču i smatram se dijelom austrijskog društva, primjećujem i mnoge negativne aspekte koji također igraju važnu ulogu u donošenju odluke o mogućem povratku u domovinu', izjavio je sudionik Domagoj Soldo.

Vaša reakcija na temu