Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KAŠTELANSKI GRADSKI VIJEĆNIK: Zašto krijete elaborat za trasu podno Kozjaka?

KAŠTELANSKI GRADSKI VIJEĆNIK: Zašto krijete elaborat za trasu podno Kozjaka?

Prozvao je gradonačelnika za skrivanje projekta

Kaštelanski vijećnik Željan Jurlin iz stranke Javno je dobro ispred gradske uprave još je jednom prozvao lokalnu vlast za netransparentnost i skrivanje projekta tunela kroz Kozjak te trase ceste.  Osim što navodi da su im iz Hrvatskih cesta odgovorili da je projekt poslan i Kaštelima i Solinu na uvid, Jurlin ističe i da Kaštela, koja su dala suglasnost na lokacijsku dozvolu, moraju imati i elaborat. Na još jedan istup Inicijative za spas Kozjaka i vijećnika Jurlina ponukao ih je slučaj Kaštelanina kojemu je, kažu, bager preko njegovog zemljišta krenuo u radove. Slučaj je prijavljen policiji, a 'gusjenica' i dalje stoji na toj zemlji jer se, kažu, pokvarila.

- Nitko ne zna gdje trasa ide. Da se barem projekt financira sredstvima EU fondova, sve bi bilo čisto i jasno i ne bi se moglo na ovaj način odvijati. U čije zemljište će sutra upasti?  - smatra.

Potom je iznio kratku povijest 'devastacije Kozjaka i problem rješavanja u (ne)suradnji s Gradom Kaštela'.

- Hrvatske ceste odbijaju sudjelovati na tematskoj sjednici Gradskog vijeća na temu buduće trase prema tunelu Kozjak. S druge strane u kaštelanskoj gradskoj upravi inzistiraju kako oni nemaju ništa s ovim projektom jer ne izdaju lokacijsku ni građevinsku dozvolu. Međutim, gradonačelnik se svesrdno nudi kao pregovarač u postizanju najbolje cijene otkupa zemlje - krenuo je Jurlin.

Nastavio je s datumom 28. rujna kada su počeli radovi iznad Kaštel Gomilice.

- Prijavili smo devastaciju južne strane Kozjaka, kod pretpostavljenog izlaza u kojoj ističemo opravdanu sumnju na nezakonite radnje i sukladno tome tražimo od policije da po službenoj dužnosti prijave inspektoratu. Međutim, u policiji kažu da nisu primili prijavu - naveo je.

Kao vijećnik, sredinom listopada je od Grada tražio dokumentaciju, odnosno uvid u idejni projekt lokacijske dozvole, prikaz grafičke podloge iz idejnog projekta te trasu sa stacionažom i geodetsku situaciju (elaborat) vezano za trasu podno Kozjaka.

- Odgovoreno mi je da Upravni odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša ne raspolaže nikakvom dokumentacijom vezano za tu trasu jer nisu sudjelovali u izdavanju akata. Uz saznanje da je Grad Kaštela prešutno prihvatio građevinsku dozvolu jasno stoji da je 24. veljače prošle godine Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i imovinu priložena sva dokumentacija s parcelacijskim elaboratom i elaboratom nepotpunog izvlaštenja - tvrdi. 

Napominje i da je, nakon što su Kaštela prihvatila lokacijsku dozvolu, sva dokumentacija proslijeđena Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, imovinsko pravne poslove i zaštitu okoliša te Odsjeku za izgradnju i održavanje.

- Pitam se kao vijećnik zašto ta dokumentacija nije transparentna i zašto zainteresirana javnost ne može biti informirana sa svime što se po ovom pitanju događa? Zašto se predstavnici Grada prave slijepi, gluhi i nezainteresirani dok gradonačelnik u isto vrijeme jedino što obećava jest posredovanje i angažiranost u vidu najbolje cijene otkupa? Mada znamo da u je slučaju javnog interesa ta otkupa cijena minimalna i nije podložna pregovorima - poručio je Jurlin.

Vaša reakcija na temu