Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Uskok već 10 godina pokušava dokazati da je policijski šef lažirao prekovremene sate

Uskok već 10 godina pokušava dokazati da je policijski šef lažirao prekovremene sate

Morao je napustiti policiju

Po treći put krivnje za izvlačenje iz državnog proračuna oko 273 tisuće kuna, odnosno 36.400 eura preko lažnih prekovremenih sati, oslobođen je nekadašnji načelnik Policijske uprave ličko-senjske Željko Jurković. USKOK je tvrdio da si je, u vrijeme dok je bio načelnik, od travnja 2006. do kolovoza 2012., obračunao 2398 prekovremenih sati. Preračunato, svakog radnog dana pripisao si je barem jedan sat, piše N1.

Država mu je za prekovremene isplatila 273.000 kuna, a s drugim davanjima oštećena je za 525.000 kuna odnosno 70 tisuća eura.

Desetljeće kaznenog procesa

USKOK ni po treći put nije uspio dokazati da je Jurković muljao s prekovremenima. No, već u dva navrata prvostupanjske presude su poništavane. Zbog optužbi za zlouporabu položaja Jurković je u lipnju 2013. bio uhićen.

Optužnica protiv njega podignuta je još 2014., što znači da ni deset godina kasnije nema pravomoćne sudske odluke o ovom njegovom slučaju. USKOK uporno tvrdi da Jurković nije odradio prekovremene sate koje je prijavio i koji su mu plaćeni. No, kako je obrana dokazala da su neki od tih sati, koji su problematizirani u optužnici doista i odrađeni, Županijski sud u Zagrebu donio je po treći put u ovom slučaju oslobađajuću presudu.

Svjedoci srušili teze USKOK-a

Zanimljivo je i da je Jurkovićev tadašnji nadređeni, ravnatelj policije Oliver Grbić, potvrdio na sudu kako je tadašnji pravilnik o prekovremenim satima bio neprovediv. Nije se, objašnjavao je Grbić, moglo kontrolirati tko i koliko radi prekovremeno, tim više što je on rekao svim načelnicima da budu nazočni na svim sigurnosno značajnijim događajima.

Ni vještakinja koju je sud angažirao nije mogla potvrditi koliko je prekovremenih odrađeno, a koliko nije. Uz to na sudu su ispitani svjedoci koji su potvrdili da su vidjeli Jurkovića na nekim događajima, nakon radnog vremena.

Morao je napustiti policiju

Jurković je ipak nakon izbijanja ove afere morao napustiti policiju, a u međuvremenu je otišao i u mirovinu. USKOK mu je ranije uspio dokazati da je svom podređenom u dva navrata naložio da ne pokreće prekršajne postupke protiv vozača uhvaćenih u prometnim prekršajima. Zbog toga je proglašen krivim za zlouporabu svog položaja te je dobio uvjetnu kaznu.

Optužbe da je tražio da mu se kupuju bonovi za mobitel, iako je imao službeni mobitel, također su pale na sudu.

Vaša reakcija na temu