Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Zagrebačka škola zabranila mobitele, sankcioniraju se učenici koji ih koriste

Zagrebačka škola zabranila mobitele, sankcioniraju se učenici koji ih koriste

'Sada odmor koriste kako treba'

U školama u Hrvatskoj službene zabrane korištenja mobitela nema. U većini postoji kućni red kojim se zabranjuju tijekom nastave, a u nekima i tijekom cijelog boravka učenika.

Prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja, više od 85% nastavnika u osnovnim školama podržava zabranu korištenja mobitela. Kada je riječ o učenicima, oni su podijeljeni - 52% petaša podržava zabranu korištenja mobitela, a njih 47% protivi se. 

Stariji učenici više se protive zabrani. 68% sedmaša protiv je, a njih 31% za zabranu korištenja mobitela u školama. Ministar obrazovanja poručuje da o uputi kojom bi se svima zabranili mobiteli u školama ne razmišljaju.

'Zanima me je li došlo nešto novo, je li došla neka poruka, nešto, ali ne smijem. Ne smeta me to što su mobiteli zabranjeni, tako se djeca, pa tako i ja družimo se pod odmorima', kazao je za RTL učenik zagrebačke OŠ Središće Patrik Kolarec.

'Iskreno, ja sama jako puno koristim mobitel, ali u školi mislim da je dobro što su zabranili jer trebamo pričati s prijateljima, nekad nakon nastave nemamo vremena', rekla je pak Sara Primorac, učenica iste škole.

Učenici prije početka nastave svoje mobitele ostavljaju u svojim ormarićima.

Ivana Trucek, nastavnica hrvatskog jezika u OŠ Središće, nakon odluke o zabrani mobitela primijetila je pozitivne promjene.

'Djeca se druže. Usredotočeni su jedni na druge. Svoj odmor koriste kako treba, a da to nije ekran', kazala je.

Dodala je da su roditelji podržali ovu odluku iako učenici s njom nisu bili znatno sretni.

'S vremenom su se i oni prilagodili i prihvatili pravilo', napomenula je. 

Mobiteli se tijekom cijelog dana ostavljaju u ormarićima, no postoje iznimka u kojima se ipak smiju koristiti - u nastavne svrhe i jedino uz nazočnost učitelja. Ako ih pak netko koristi u druge, svrhe postoje sankcije.

'Ako se učenika uhvati s mobitelom, predaje se stručnoj službi. Ispunjava se jedan formular i roditelj treba doći po mobitel', dodala je Trucek u razgovoru za RTL


Vaša reakcija na temu