Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZELENSKI U DUBROVNIKU Snažna podrška Hrvatske i suradnja u očuvanju mira

ZELENSKI U DUBROVNIKU Snažna podrška Hrvatske i suradnja u očuvanju mira

'Izražavam zahvalnost hrvatskom narodu, hrvatskoj državi..'

Nakon što je u Dubrovniku održan 3. sastanak na vrhu Ukrajina - jugoistočna Europa, na kojem je bio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski te brojni čelnici i dužnosnici država jugoistočne Europe i na kojem je prihvaćena Dubrovačka deklaracija, premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održali su konferenciju za novinare.

Plenković: Hrvatska i dalje snažno uz Ukrajinu, Deklaracija potvrđuje našu predanost

- Veliko mi je zadovoljstvo da je Hrvatska danas bila domaćin i bilateralnog sastanka s predsjednikom Zelenskim i summita država jugoistoka Europe i Ukrajine, i to trećeg summita ove vrste. Nakon što sam početkom rujna posjetio Kijev, drago mi je da smo u manje od mjesec dana ponovno skupa, ovaj put u Dubrovniku, i da smo danas na našem sastanku raspravili odnose između Hrvatske i Ukrajine, ponovili našu snažnu potporu i solidarnost Ukrajini, koja je žrtva ruske agresije već skoro tisuću dana, te smo evocirali snažnu podršku koju smo dali u proteklom razdoblju i u političkom, diplomatskom, ekonomskom, energetskom, humanitarnom i naravno vojnom pogledu, rekao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da će s te strane ta podrška biti snažna i postojana i u budućnosti, piše HRT.

- Ona je i odraz hrvatsko-ukrajinskog prijateljstva, prijateljstva s nama bliskim narodom i zemljom koja je bila među prvima koje su Hrvatsku međunarodno priznale 1991. godine. Mi smo danas potpisali i sporazum o dugoročnoj suradnji i podršci. On obuhvaća sve bitne aspekte konkretne podrške Ukrajini i to i u pogledu onih specifičnih iskustava koje Hrvatska, za razliku od mnogih drugih zemalja, nažalost ima, a to su postkonfliktna iskustva, iskustva koja se tiču i razminiranja, i podrške ratnim veteranima, i procesuiranja ratnih zločina, naveo je Plenković.

Istaknuo je kako su jednako tako potpisali i snažnu potporu da Ukrajina, kao i druge europske zemlje, može birati svoj put, svoje međunarodno pozicioniranje, a nastavno na raniju deklaraciju koja je potpisana prije ruske agresije u Kijevu.

- To je bilo u prosincu 2021. kada smo Ukrajini dali snažnu potporu na putu Europske unije i veselimo se da je u međuvremenu Ukrajina podnijela zahtjev za članstvo, dobila status kandidata i odluku o otvaranju pregovora, da je trenutno u tijeku screening ukrajinskog zakonodavstva, kazao je Plenković.

Dodao je kako je u godinama koje su obilježene ruskom agresijom na Ukrajinu ovo treći summit u Hrvatskoj na političkoj razini posvećen Ukrajini.

- Prvi je bio u Zagrebu, prvi parlamentarni summit Krimske platforme, druga je bila velika konferencija globalnog karaktera u Zagrebu vezana za prvu konferenciju o razminiranju Ukrajine i sada je ovo treći summit i zato mi je drago da u svom mandatu predsjednik Zelenski upravo danas prvi put u Hrvatskoj u svojstvu predsjednika Ukrajine i to nam čini veliku čast i zadovoljstvo, rekao je Plenković.

Kazao je da je popodne također održan summit gdje su bili nazočni baš svi.

- Ovo je prvi od ova tri summita gdje su sudjelovali predstavnici iz 14 država, gospođa Dubravka Šujica, potpredsjednica u Europskoj komisiji, a video poruku je poslao i glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann. Dubrovačka deklaracija rezimira snažnu političku volju država ovoga dijela Europe koja svaka na svoj način u protekle dvije i pol godine snažno podupire Ukrajinu, to ćemo činiti i dalje, istaknuo je Plenković.

Dodao je da se podupiru napori iz mirovne formule predsjednika Zelenskog.

- Sudjelovali smo svi na sastanku u Švicarskoj. Očekujemo da se ta dinamika intenzivira i u razdoblju koje je pred nama, kao što sam i u svom govoru rekao. Važno je da u oči svakih mirovnih pregovora pozicija one pregovaračke strane žrtva koja je slabija, a to u ovom konkretnom slučaju Ukrajina, ojača i zato smatramo da joj treba davati nastaviti snažnu potporu kako bi na temelju svojstvene novo uspostavljene ravnoteže snaga u pregovaračkom procesu imala i bolju poziciju, kazao je Plenković.

Naglasio je kako Hrvatska, kao što je i razumljivo, podržava ukrajinski teritorijalni integritet i cjelovitost.

- Spomenuli smo i naša iskustva iz druge polovice 90-ih godina, kada je Hrvatska operacijom UN-a o prijelaznoj administraciji u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu, to jest Hrvatskom podunavlju, mirno reintegrirala tada jedina preostala okupirana područja. Siguran sam da će ovaj sastanak u sklopu širih međunarodnih napora koje radi predsjednik Zelenski predstavljati dodatnu potporu i deklaratornog karaktera, ali i operativnog od strane svih sudionika. Drago mi je da je Hrvatska bila domaćin ovako uspješnog i kvalitetnog summita, rekao je Plenković.

Zelenski: Jačanje strateških odnosa i podrška ukrajinskoj obrani

- Ovo je moja prva posjeta Hrvatskoj. Izražavam zahvalnost hrvatskom narodu, hrvatskoj državi i vama osobno predsjedniče Vlade. Mi smo doista izgradili iznimno uspješne strateške odnose i to jača ne samo naše države, nego i njihova društva i cijele regije, istočnu Europu i područje Balkana. Mi smo posjetili memorijalnu sobu hrvatskih branitelja koji su branili Dubrovnik, ovaj grad koji je sjajan, i hvala Andreju što ste me tamo poveli. Hvala i još jednom, mi smo željeli dati i prenijeti poštovanje naših branitelja, boraca, naroda, vojske, djece i zahvalnost na dobroti koju ste iskazali, prvenstveno našoj djeci. To doista stvara emocionalne veze između naših zemalja. Hvala i još jednom, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Spomenuo je i 11 sigurnosnih paketa koji su došli iz Hrvatske i koji će pomoći izgradnji obrambenih kapaciteta Ukrajine naše zemlje.

- Mi doista polažemo puno na izgradnju industrijskog kompleksa, na mogućnosti vraćanja proizvodnje. Pozvao sam i hrvatsku stranu da uloži u proizvodnju dronova i željeli smo pokazati što možemo u obrani, istaknuo je Zelenski.

Govorio je i o mirovnom planu i njegovoj provedbi.

- Sastanak u Ramsteinu, koji je trebao biti ovog tjedna, odgođen je zbog prirodne nepogode u SAD-u i u takvoj situaciji Biden je kao vođa odlučio ostati u svojoj državi. Bez njega format u Ramsteinu nema takvu težinu i vjerujemo da ćemo vidjeti revidirani program uskoro. Naravno naš plan uključuje i vojne aspekte, a Hrvatska nas u tome podržava, naglasio je Zelenski.

Pregovarački procesi mogu se ubrzati i zahvalan sam na sporazumu o bilateralnoj suradnji koji smo potpisali s Hrvatskom.

- To obuhvaća i suradnju u gospodarstvu, razminiranju, obrambenim aspektima i posebno zahvaljujem vama Andrej na organizaciji ovog sumita. Vidjeli smo koliko znači ovaj format, sve ove države koje su bile nazočne ukazuju na to da regija znatno podupire Ukrajinu. To šalje vrlo snažnu poruku cijeloj istočnoj Europi koja se zalaže za pravi mir, stvarnu diplomaciju, a ne samo za zamrzavanje rezultata ovog rata. To je važno i zbog idućih generacija. Moramo učiniti sve što je moguće za jačanje pozicije Ukrajine, našeg naroda i postizanje pravednog mira, rekao je Zelenski.

Naveo je i kako se ovaj format jugoistočne Europe može odvijati i na razini ministara, ne samo šefova država ili vlada.

- Možemo razgovarati i otpočinjanju suradnje između ministara i naš sporazum može zaživjeti što je prije moguće. Izražavam sućut svima koji su izgubili nekoga u poplavama u BiH. To je doista velik broj, preko 30 ljudi. I mi kao vođe moramo se truditi i sačuvati što je moguće više ljudskih života, rekao je završno Zelenski.

Vaša reakcija na temu