Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot HRT Bivše vojno područje Vallelunga trebalo bi postati novi centar

Bivše vojno područje Vallelunga trebalo bi postati novi centar

Projekt će biti sufinanciran s dva milijuna eura bespovratnih sredstava

Već se godinama priča o revitalizaciji ogromnih obalnih resursa kojima raspolaže Pula. Jedno od njih je područje sjeverne strane pulskog zaljeva - Vallelunga. Riječ je o bivšoj vojnoj zoni koju Grad Pula namjerava revitalizirati, a prvi korak trebao bi biti Poduzetničko inovacijski centar - projekt koji će biti sufinanciran s 2 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava, javlja HRT.

Pula ima obalne resurse kao malo koji grad na Mediteranu. Razlog je vojska zbog koje su golema područja uz more ostala pošteđena turistifikacije. 

Bivše vojno područje Vallelunga od 250 tisuća kvadratnih metara trebalo bi postati novi centar Pule. No, kako? Pula kao relativno mala jedinica lokalne samouprave mora se brinuti o golemom vojnom nasljeđu Austrougarskog Carstva. To je i veliki dar i velika briga. Područje je sada potpuno devastirano. 

Vallelunga je izlaz na more stanovnicima okolnih naselja. To je zeleni produžetak pulske rive, ističu arhitekti. 

- Ovo je zapravo jedan prirodniji dio šetnice uz obalu, koji bi svakako trebao ostati uređen kao neka prirodnija obala sa šetnicom, zabranjena za motorni promet, samo za pješake i bicikliste - kaže Breda Bizjak, predsjednica Društva arhitekata Istre.

Grad Pula nedavno je s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu potpisao ugovor o izradi rješenja za Vallelungu. U prvoj fazi obnovit će se objekti koji će postati Poduzetničko inovacijski centar. Za to je osigurano dva milijuna eura europskog novca. 

- Bit će poduzetnički inkubator, kao začetak razvoja cijele zone, a cijela zona bi bila orijentirana više prema zelenim tehnologijama i plavim tehnologijama, pa bi ovo bio jedan multifunkcionalan prostor koji bi imao od ureda, coworkinga, pa do prostora za zajednički razvoj ideja - kaže Karmela Maren, pomoćnica pročelnice za urbanizam i zelene politike.

Grad Pula tako želi preuzeti upravljanje područjem od trenutačno mjerodavnog Ministarstva prostornog uređenja. Dovršetak navedenog Poduzetničko-inovacijskog centra očekuje se do 2027. Dotad će se znati može li Vallelunga postati novo gradsko poslovno i rekreacijsko središte.

Vaša reakcija na temu