Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Državni tajnik otkrio što novi zakon sprema suvlasnicima zgrada

Državni tajnik otkrio što novi zakon sprema suvlasnicima zgrada

Idu i sankcije

O detaljima novog zakona kao i o nacionalnoj politici stambenog zbrinjavanja govorio je u emisiji Studio 4, Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izradilo je i u javno savjetovanje uputilo prijedlog Zakona o upravljanju i održavanje zgrada.

Ovim bi se zakonom trebali poboljšati uvjete stanovanja, uvjete života u suvlasničkim zajednicama, rekao je i dodao kako ovim zakonom se već u 2. članku govori kako je upravljanje zgradama javni interes. Dodaje kako i Ustav govori da je vlasništvo nepovredivo, ali ono i obvezuje.

'Do sada je uvijek bilo da je vlasništvo nepovredivo, a zanemarivano je da ono i obvezuje. Došlo je vrijeme da se zgrade počnu kvalitetnije održavati, a kroz to da se počnu bolje uređivati odnosi unutar zajednice, naglasio je za HRT. Uhlir govori kako je do sada kućni red u zgradama bilo nešto na deklaratornoj razini, a njega pridržavati se je bila samo dobra volja, a sada će se to promijeniti jer će postojati sankcije.

'Novim Zakonom idemo na formiranje zajednice suvlasnika koja dobiva svoju pravnu osobnost', rekao je. Naglašava kako problem nisu fasade, već nosivi zidovi u staroj gradnji, stoga što oni nisu projektirani niti građeni da izdrže potrese.

'Fasade su problem zajednice, a ne samo suvlasnika. Održavanje zgrada u povijesno kulturnim jezgrama nije pitanje samo vlasnika', kazao je. U novom Zakonu se podrazumijeva i sufinanciranje dizala. Predviđena je trećina od ukupnog troška, ali nitko ne priječi lokalnoj samoupravi da sudjeluje u tome.

'Mi u Hrvatskoj ne znamo koliko nam treba stanova, ali to se mora riješiti stambenom politikom. Znamo koliko imamo praznih državnih stanova i to je posljedica naših dubinskih analiza koje se prije nisu radile', naglasio je Uhlir.

'Po prvim podacima u Hrvatskoj je prazno 400 tisuća stanova. Grad Zagreb ih ima 57 tisuća', govori. Dodaje kako stambena politika ide u 2 smjera. Jedan je da se grade novi stanovi, a drugi je da se aktivira neaktivni stambeni fond.

Vaša reakcija na temu