Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Fotograf Nikola Brboleža: Sedam savjeta za pripremu apartmana za fotografiranje

Fotograf Nikola Brboleža: Sedam savjeta za pripremu apartmana za fotografiranje

Profesionalni aparat, znanje o tehnikama, osvjetljenju, rezoluciji, profesionalna oprema i iskustvo od iznimne su važnosti za prodaju vašeg apartmana ili kuće za odmor, ali presudnu ulogu u izradi vrhunskih fotografija imaju i vlasnici smještaja. Zašto?

Poznati splitski fotograf Nikola Brboleža svoje dugogodišnje iskustvo pretočio je u nekoliko savjeta koji će pomoći svakom iznajmljivaču u prodaji smještaja, a fotografu da fotografijama pokaže vaš smještaj u najboljem svijetlu. 

- Svi jako dobro znamo da je fotografija vrijedi 1000 riječi i da je ona 'ono' što prodaje proizvod, uslugu ili u ovom slučaju smještaj. Kroz godine rada došao sam u situaciju da mogu vlasnicima smještaja podijeliti nekoliko savjeta za bolju fotografiju, a svi uključuju dobru pripremu smještaja za fotografiranje - poručio je Nikola Brboleža.

1. Čistoća i urednost na prvom mjestu

Jako bitno očistiti sve površine, podove, ploče, ogledala i stakla jer se na fotografijama nečistoća ili otisci prstiju jako lako mogu uočiti. Osim toga, učinite da prostor 'diše' i sklonite sve nepotrebne stvari iz prostorija i s ravnih ploha. Primjerice, četkice za zube ili vaše obiteljske fotografije i okvire na ormariću gost ne želi vidjeti na fotografiji. U kuhinji slobodno ostavite aparat za kavu, ali krpe i spužve za čišćenje, kao i deterdžente uklonite s vidljivog mjesta.

2. Zamislite da umjesto fotografa dolazi gost

Kako bi gostu dočarali kako će mu ugodno biti u vašem apartmanu ili kući, pripremite sve prostorije kao da on dolazi. Nije potrebno da na blagovaonskom stolu budu kompleti tanjura, beštek te pršut i sir (iako se i time možete poigrati!), ali onda stavite vazu s cvijećem, šalice za čaj i kekse ili kolače na tanjuriću, voće… Vodite računa da kauč i krevet moraju biti namješteni kao da gosti dolaze, sa jastucima, poplunima i plahtama. Balkon i/ili terasa očišćeni i uredni, kao i vrt/eksterijer ako ga imate.

3. Boje i dekoracija za 'živost'

Apartmanu i kući za odmor treba 'dati života' pa se slobodno poigrajte s bojama. Bilo da ćete koristiti jastuke u boji za kauč, voće i cvijeće na stoliću ili dvije čaše s vinom ili sokom, poigrajte se s bojama i materijalima kako bi unijeli živosti u prostor i ostavili topliji dojam. 

Kako bi se vaš smještaj prikazao u punom svjetlu, fotografiranje dogovorite na lijep i sunčan dan, ali i u pravo godišnje doba. Proljeće je vrijeme kad je svjetlost jaka, sunce visoko, cvijeće na terasi propupalo, loza nije gola, a vrt je prošaran bojama vaših biljaka.

4. Svjetlost je neophodna

Uz boju svakako ne smijemo zaboraviti i svjetlost. Vodite računa da ću pri fotografiranju tražiti da se otvore svi zatvori, prozori, odmaknu zavjese, a popalit ćemo i većinu svjetiljki. Svjetlost će također doprinijeti 'otvorenosti' na fotografiji, a i bitna je zbog kvalitete fotografija. 

5. Spavaća soba i kupaonice su najbitnije prostorije

Gosti neće rezervirati smještaj jer ih je oduševila vaša kupaonica, ali će lako odustati od rezervacije ako im na fotografijama isti ne izgleda uredno, ili ako im vaš krevet ne izgleda udobno.

Zato se potrudite oko ove dvije prostorije kako bi gost dobio što bolji dojam. Čistoća i urednost u kupatilu, uredno posloženi ručnici, stručak lavande ili mirisna svijeća stvorit će dobar dojam na gosta i prikazati kupaonicu dobrom svijetlu. Iz kupaonice bi svakako trebalo ukloniti kantu za smeće, šampone te bi se trebala poklopiti zahodska školjka za fotografiranje.

U spavaćoj sobi otvorite prozore, a krevet pripremite da izgleda što udobnije. Gost se na odmoru želi odmoriti i naspavati, a krevet koji nije pripremljen nije ni privlačan. Udobnost možete postići poplunima, jastucima i plahtama. Predlažem korištenje bijele posteljine, ali svakako vodite računa da pokrivači i plahte moraju biti ispeglani jer se na fotografiji vide detalji i neopeglana posteljina neće izgledati dobro na fotografijama. Na krevet za dodatni dojam možete uredno posložiti/položiti ukrasnu deku, staviti knjigu i naočale ili uredno posložene ručnike. Preporučujem da ne radite labuda i ostale oblike od ručnika. Najurednije će izgledati ako su ručnici samo uredno zarolani.

6. Dodatna ponuda i isticanje zanimljivosti

Nitko ne poznaje vaš smještaj kao vi. Ja sam tu da gostima prenesemo fotografijom ono što vi želite pa ako imate detalje u prostoru ili eksterijeru koje vaši gosti obožavaju ili na koje želite ukazati, slobodno mi skrenite pažnju na predmete ili stvari koje želite pokazati svojim gostima. To može biti zanimljiv stolić, neobičan ukras u prostoriji, zanimljiv pogled s prozora ili detalj kojeg želite ovjekovječiti. Primjerice, ako primate goste s djecom i imate igračke za djecu ili vanjski mali tobogan, svakako ćemo to fotografirati, ali vi igračke uredno posložite i pripremite kutak za njih. Također, ako gostima u svojoj kući za odmor nudite PlayStation, ovu ćemo dodatnu vrijednost fotografirati. 

7. Znate li tko je vaša ciljana skupina?

Fotografijama privlačite određenu skupinu gostiju koja vam je/nije ciljana skupina te je i u ovom slučaju bitna priprema smještaja. Što želite istaknuti?

Fotografiramo li vaš bazen s upaljenim noćnim svjetlom, dok su u bazenu napuhanci, a pokraj/ili u bazenu vidljivo društvo (zamućeno) te čaše i boce vina, moguće je da će vašu kuću birati skupina gostiju koji će vašu kuću protumačiti kao odlično mjesto za party. 

S druge strane, ako imate smještaj koji je zanimljiv digitalnim nomadima, onda to valja i fotografirati. Radni stol s laptopom ili uredska stolica učinit će vaš smještaj zanimljivim ovoj skupini gostiju i to možemo lako prikazati fotografijom. Ipak, ako primate goste s kućnim ljubimcima i za ljubimce imate posebne zdjelice za hranu i vodu - želite li da to fotografiram? To je dobro istaknuti zbog onih koji dolaze s ljubimcima, ali znajte da će vas onda zaobići oni koji imaju alergije ili ne vole kućne ljubimce. Upravo zato je bitno znati za koga pripremate smještaj i pripremiti ga tako da privučete goste koje želite, uz realno prikazan smještaj koji će ga i dočekati.

Bez pripreme smještaja na fotografiji ne možete pokazati ugođaj i atmosferu koja prodaje! 

- Vodite računa da je fotografiranje smještaja naš timski rad - zaključio je Brboleža. 

Za više informacija ili dogovor vašeg termina fotografiranja, Nikola Brboleža je na raspolaganju s iskustvom, opremom i savjetom na broju 092 288 7830 (NB Studio).

Vaša reakcija na temu