Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IVANA MARKOVIĆ O POREZU NA NEKRETNINE: Ovim prijedlogom stvara se potpuni kaos

IVANA MARKOVIĆ O POREZU NA NEKRETNINE: Ovim prijedlogom stvara se potpuni kaos

'Vlada nastavlja svoju praksu i štiti banke i bogate i krupni kapital'

SDP-ova saborska zastupnica i supetarska gradonačelnica Ivana Marković osvrnula se na nacrt zakona kojeg se kolokvijalno naziva porezom na nekretnine, a kojeg je Vlada pustila u proceduru javnog savjetovanja.


'U objašnjenju zakona stoji  da su 'na tržištu nekretnina uočene  prekomjerne neravnoteže zbog kojih su nastali negativni učinci u područjima stanovanja, demografije i turizma pri čemu se u bitnome izdvaja ne mogućnost trajnog rješavanja stambenog pitanja studenata, mladih i mladih obitelji uslijed značajnog rasta cijena nekretnina, rasta kamata na stambene kredite i restriktivne kreditne politike banaka'.

Znači Vlada s ovim prijedlogom nacrta Zakona planira riješiti pitanje demografije, stanovanja i turizma tj. kažu da će jednim jedinim Zakonom o lokalnim porezima kojima će se dodatno oporezivati iznajmljivači planira riješiti ovako kompleksna pitanja.

Nakon proučavanja ovoga Zakona mogu kazati da ovo nije nikakav porez na nekretnine kako se prezentira. Porez na nekretnine je ad valorem porez na vrijednost  imovine koji se najčešće obračunava na vrijednost imovine. I s takvim prijedlogom ne bi imala nikakvih problema', kaže Marković.


Naglašava kako se ovdje isključivo radi o porezu na apartmane koji će ovako koncipiran 'pogoditi najviše male obiteljske iznajmljivače u najmanjim sredinama'.

'Mi svjedočimo jednom velikom preokretu kod vladajućih koji su doslovno preko noći stavili metu na čelo malim obiteljskim iznajmljivačima  koji su stvorili naš turizam i koji su godinama nosioci turizma u Hrvatskoj i bez kojega turizma ne bi ni bilo. Oni su u ovom prijedlogu zakona definirani kao najveći neprijatelji. Gdje je u ovom prijedlogu krupni kapital? Vlada nastavlja svoju praksu i štiti banke i bogate i krupni kapital. Koliko zaradi jedan Lidl, Konzum ili neki drugi centar u ljetnoj sezonu na temelju truda koji jedna sredina uraditi za dignuti turizam, a koje obveze imaju prema jedinicama  lokalne samouprave? Presmiješni iznosi', naglašava Ivana Marković.


Nadalje podsjeća kako se navodi da je cilj ovoga zakona postizanje dugoročnog najma, tj. da se neće oporezivati nekretnine dodatnim porezom ako iznajmljuju  duže od 10 mjeseci.
'Pitanje koje se postavlja tko će kontrolirati ugovore o dugoročnom najmu, kome će vlasnici apartmana koje su do sada koristili za iznajmljivanje u turizmu iznajmiti dugoročno u malim sredinama?

Ciljevi koje je Vlada naglasila da želi postići ovim zakonom, a to su priuštivo stanovanje možda je moguće ostvariti u velikim gradovima Splitu, Zagrebu, Zadru ili sl. , i to podržavam i smatram da će se bolji učinak postići izmjenom Zakona o upravljanju i održavanju zgrada s kojim bi se ograničila prenamjena stanova u komercijalne svrhe i povećati pristupačnost kupovine i najma stanova. 

Ono što treba promijeniti u tom prijedlogu Zakona je da se ishoduje prethodna suglasnost 80% suvlasnika zgrade za sve iznajmljivače, a ne samo za one koji bi išli s tim nakon 1. siječnja 2025. godine. To će itekako smanjiti apartmanizaciju kao prenamjenu apartmana za stanovanje u apartmane za iznajmljivanje. Također, postoji i alat prostornih planova kojima se ograničava nekontrolirana gradnja. Zašto se o tome ne govori?', pita saborska zastupnica.


Upozorava kako je jasno da u većini malih priobalnih i otočkih sredina ne postoji mogućnost dugoročnog najma.

'Kome će se iznajmiti dugoročno taj apartman u sredinama koje ionako bilježe depopulaciju i turizam je jedino što većinu ljudi drži u tim sredinama?

Dalje, kako će se odrediti zone? Odgovorno tvrdim da vile s bazenima koje se iznajmljuju u unutrašnjosti će npr. biti u trećoj zoni dok su na moru u prvoj zoni hoteli pa se područje tretira kao razvijeno i tu ispaštaju svi koji se nalaze na njemu a mahom su mali apartmani u obiteljskim kućama. 

Po krevetu bi to bilo 150 eura, a vile bi plaćale 30 eura po krevetu. Ogromna nepravda.

Što je sa strancima koji su kupili nekretnine a uopće ne prijavljuju iznajmljivanje? Hoće li dodatni porez izazvati lavinu odjavljivanja iznajmljivanja, tj. sivo tržište, a koju nema ionako tko kontrolirati jer je država kapitulirala u svim segmentima kontrole i provedbe bilo kojeg Zakona. Sporne su i hrpe izuzetaka iz Zakona.

I naravno sve prebaciti na JLS-e kojim se kontinuirano smanjuju prihodi pa će biti primorani donositi ovakve odluke', kaže Marković.

Ovakav prijedlog Zakona zahtijeva široku raspravu, zahtjeva vrijeme, dodaje.

'I nije normalno da izrađujemo proračun, a nemamo pojma koliko će na biti  prihodi. Također, cijela ova politika se prebacuje na JLS-e a da nemamo niti mogućnost uvida u pojedinu dokumentaciju (npr. dugoročne najmove), kao ni mogućnost kontrole stanja na terenu.
 
Da zaključim ovim prijedlogom stvara se potpuni kaos i nadam se da će se provesti šira rasprava  da izbjegnu ustavne tužbe, onemogući  sivo tržište, produlji rok  za primjenu zakona što je nužno', zaključila je SDP-ova saborska zastupnica i supetarska gradonačelnica.

Vaša reakcija na temu