Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PROSTOR Radionica sa Stefanom Romanom

PROSTOR Radionica sa Stefanom Romanom

The end and the beginning. Objects, processes, trajectories.

Iz kreativnog huba Prostor pozivaju umjetnike_ce i studente_ice umjetničkih studija da se prijave za sudjelovanje u radionici koju će voditi umjetnik Stefano Romano. Radionica će se održati u Splitu od 6. do 11. svibnja 2024. i rezultirat će grupnom izložbom  koja će se otvoriti 15. travnja u Prostoru.   

Naime, kreativni hub Prostor ugostit će u svibnju Mobilnu školu vizualnih umjetnosti (The Mobile School of Visual Arts) - umjetnički projekt koji se temelji na ideji umjetnosti kao proizvodnje znanja i aktivnog sudjelovanja, a koji je 2022. godine pokrenuo umjetnik Stefano Romano. Ovaj se projekt temelji na paradoksu sudioničke nastave te pokušava definirati ono što još ne znamo, a do sada je imao izdanja u Genovi, Bergamu i Tirani.

Radionica je besplatna, a sudionici izvan Splita mogu se prijaviti za novčanu naknadu od 250 eura.

Prijavni obrazac dostupan je na poveznici.

Rok za prijavu: 1. svibnja u 23.59h.

Radionica će se održati na engleskom jeziku.

O radionici

Izraz 'devijacija' označava ona ponašanja koja odstupaju od norme ili sustava pravila; posebice, u sociologiji, označava neusklađenost s normativnim standardima skupine ili društvene podskupine kojoj netko pripada, i općenito, neusklađenost sa standardima dominantne skupine. Stoga ima negativno značenje u uobičajenom načinu razmišljanja.

Ipak, danas vrlo često koristimo ideju 'devijantnosti' kako bismo tražili rješenja za pitanja koja se, kada se rješavaju dominantnim pristupima, ne nalaze. Govorimo o 'lateralnom razmišljanju', izrazu koji je skovao Edward De Bono 1967. i koji se danas široko koristi za označavanje sposobnosti rješavanja problema slijedeći nekonvencionalan put koji se ne temelji na racionalnoj logici. Koristiti se nekonvencionalnim putem znači upravo skrenuti s glavnog puta, skrenuti s već kodificiranog i već istraženog kolosijeka i tražiti 'drugdje'; a vezuje se uz koncepte istraživanja i kontingencije.

Radionica stoga namjerava zaobići ovu ideju devijantnosti počevši od pojma 'otpada'. Uobičajeno rečeno, otpad je ono što bacamo nakon što smo ga potrošili ili nakon što smo potrošili njegov dio. Otpad je stoga povezan i s potrošnjom stvari koje nas svakodnevno okružuju; a što više trošimo, proizvodimo više otpada, što neminovno utječe i na okoliš u kojem živimo.

Međutim, otpad predstavlja i razliku, odvojenost izraženu brojčanim vrijednostima između dva subjekta, i upravo će taj pojam odvojenosti i razlike biti u fokusu radionice.

Sudionici radionice bit će pozvani prošetati gradom Splitom i skupljati predmete koji je netko bacio kako bi na njima izgradili nove narative. To će im omogućiti da istraže mogućnosti smanjenja entropije u predmetima potrošnje kroz nove narative. Identificiranje novih energija koje mogu obnoviti objekt odstupajući ga od njegovog službenog narativa, izvlačeći ga iz lanca potrošnje i uzdižući ga do simboličkog objekta. Krajnji rezultat može biti u domeni vizualne umjetnosti, multimedije ili pisane riječi

Raspored radionice:

6. svibnja

10 - 13 sati

Predstavljanje radionice i sudionika_ca.

16 - 19 sati

Šetnja Splitom i pronalaženje otpadaka

7. - 11. svibnja

10 - 13  i 16 - 19 sati

Rad na stvaranju novih naracija za otpatke

13. - 14. svibnja / Postavljanje izložbe

15. svibnja  / Otvorenje izložbe

Izložba će ostati otvorena do 24. svibnja 2024.

O umjetniku

Stefano Romano (r. 1975., Napulj) je umjetnik, kustos i istraživač. Živi i radi između Bergama (Italija) i Tirane (Albanija). Njegova umjetnička praksa istražuje duboka proturječja koja leže u našoj stvarnosti, često istražujući u odnosu na arhitekturu, urbane i društvene kontekste. Njegov pristup temelji se na ideji djela kao prostorno-vremenskog procesa koji nerijetko treba aktivno sudjelovanje gledatelja da bi se dovršilo. Na taj način umjetnički projekti postaju razgovori koji omogućuju razvoj alternativnog gledišta dominantnim narativima. Istraživanje se prevodi u privremene akcije, performanse, instalacije, video radove, fotografije i crteže.

Završio je dvostruki doktorat iz arhitekture na Sveučilištu u Ferrari (Italija) i na Sveučilištu Polis u Tirani (Albanija). U okviru ovog doktorata radi kao predavač na kolegijima vizualnih umjetnosti na Sveučilištu Polis, na Fakultetu za umjetnost i dizajn. Više od desetljeća radi u Albaniji gdje je osmislio nekoliko projekata kao umjetnik i kustos. Njegov posljednji projekt je Mobilna škola vizualnih umjetnosti; pedagoški projekt koji se temelji na ideji umjetnosti kao proizvodnje znanja i aktivnog sudjelovanja.

Radove je izlagao na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama.

Vaša reakcija na temu