Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRVI U DRŽAVI: Izložba radova koji će definirati pomorsko područje Podgore

PRVI U DRŽAVI: Izložba radova koji će definirati pomorsko područje Podgore

Županija je organizator natječaja za Sutikle

Izložba 'Uređenje Sutikle u Podgori' je otvorena u atriju Graditeljsko - geodetske škole. Predstavljeni su nagrađeni radovi i pobjedničko rješenje koje potpisuje tim iz Radionice arhitekture, Marija Bašić, Tajana Levojević, Zvonimir Prusina, Goran Rako, Josip Sabolić, Tin Vukušić
i Zrinka Ževrnja, za što su zaslužili 10.856,73 eura. Raspisivač i provoditelj natječaja je Splitsko - dalmatinska županija, što je veliki iskorak u planiranju. U tom kontekstu i Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split (DAS) u ime provoditelja natječaja istaknula značaj uređenja pomorskog dobra na ovaj način.

- Splitsko-dalmatinska županija je shvatila da je ovako najbolji način planiranja nečega. Uz to, ovo je jedan od prvih zahvata u državi da Županija planira na području neke općine i tako ulaže indirektno - zadovoljna je Gazde. 

Veseli se kako će izgledati rad vrhunskog arhitekta kada se 'oživi' u prostoru. 

Petra Radić, načelnica Podgore nije krila zadovoljstvo natječajem i rješenjem.

- Pobjednik je porijeklom iz našeg mjesta, kao i još nekoliko natjecatelja, ali zajedničko je da su svi prepoznali važnost prostora.  Iako mali, sadrži puno urbanističkih parametara, a uz to povijesno je bitan i za naš kraj i za županiju, s obzirom na arheološke slojeve - kazala je.

Prvonagrađeno rješenje predstavlja povratak u prošlost, ali i pogled u budućnost.

Nekada je na tom prostoru bio 'tunel sreće', urušen u velikom potresu 1962. godine. Ovom interpretacijom ponovno dobivamo 'prolaz sreće' koji ujedno tvori hlad i novi mikroambijent, ugodan ljeti i zimi - opisala je.

Župan Blaženko Boban je s Gazde i Rodić otvorio izložbu.

- Pioniri smo u tome, možemo ga slobodno nazvati 'Pilot projekt upravljanja pomorskim dobrom'. Tako smo donijeli i Pravilnik o pomorskom dobru, i to nekoliko godina prije zakonske obaveze. Sad smo išli korak dalje i urbanistički planiramo prostor pomorskog dobra. Krenuli smo od Podgore, bisera našeg Makarskog primorja - poručio je župan. 

Izložba se može razgledati i sljedeći tjedan.

Vaša reakcija na temu