Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ZAGREB Potpisan ugovor o gradnji novog stadiona

ZAGREB Potpisan ugovor o gradnji novog stadiona

Objavljeni detalji sporazuma

Postignut je dogovor oko zemljišta na kojemu se treba graditi Dinamov stadion. Vlada će danas potpisati dva sporazuma o razumijevanju, jedan s Crkvom, jedan s Gradom Zagrebom. Time je okončan višegodišnji spor s Katoličkom crkvom koja će u zamjenu za zemljište dobiti deset lokacija na kojima trenutno nema crkvi, javlja Index.

Time bi se trebao riješiti 27 godina star spor oko zemljišta na kojem se nalazi sadašnji i na kojem bi se trebao graditi novi maksimirski stadion. Taj spor pokrenut je još 1997. godine, a sporazum, koji potpisuje Tomašević, u prosincu je usvojila Gradska skupština Grada Zagreba.

Potpisivanjem ovog sporazuma Crkva odustaje od povrata zemljišta i skida zabilježbe sa čestica te se otvaraju vrata gradnji novog stadiona. No, njegova izgradnja je još daleko od bilo kakve realizacije iako vladajući sad više nemaju nikakvih izgovora zašto ne bi počeli s projektom.

Sporazum su potpisali nadbiskup Dražen Kutleša, Andrej Plenković i Tomislav Tomašević. Na presici je rečeno da ovaj sporazum ima širu društvenu korist. 'Njime se adresira nedostatak sakralnih objekata u nekim četvrtima', rečeno je na početku.

'Mi na ovih deset lokacija želimo graditi crkvene objekte. I sve ono što ide popratno, možda i vrtići i sve ono što će biti potrebno. Nadbiskupija je izvršila svoju obvezu, sad je obveza na vladi i Zagrebu da ovo provedu. Zagreb mora u roku dvije godine omogućiti gradnju ovih objekata koji su potrebni', rekao je Kutleša.

Tomašević je rekao da je ovo važan dan. 'Nakon 27 godina se rješava imovinsko pravni spor, pokrenut je davne 1997. godine. Vjerujem da se upravo zbog ovog spora nije išlo na gradnju novog nego rekonstrukciju, a to nikad nije dovšreno i stajalo je dosta novca. Ponosam sam što se ovo riješilo u mandatu ove gradske uprave, naravno uz pomoć vlade i nadbiskupije. Dokazali smo da se mogu riješiti i najteži problemi. Hvala premijeru i nadbiskupu', rekao je.

Vaša reakcija na temu