Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hrvatska je svjetski sveučilišni prvak u futsalu!

Hrvatska je svjetski sveučilišni prvak u futsalu!

Zlatna medalja osvojena u Kini ukupno je peto zlato osvojeno na FISU svjetskim sveučilišnim prvenstvima od 1998. godine

Hrvatska sveučilišna futsal reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na FISU-ovom Svjetskom sveučilišnom prvenstvu održanom u Kini od 10. do 16. lipnja u konkurenciji od 14 sveučilišnih momčadi. Pod vodstvom izbornika Alena Jukića, hrvatski studenti su na putu do zlata pobijedili neke od najvećih i najfavoriziranijih futsal nacija, uključujući Portugal, Ukrajinu te Brazil u finalu. Doček zlatnih dečkiju planiran je 17. lipnja u 23 sata u studentskom domu Stjepan Radić na Savi.

Na svom putu do trijumfa, hrvatski su studenti natjecanje započeli u skupini C, gdje su snage odmjerili s Mongolijom (9:0), Novim Zelandom (7:4) te Ukrajinom (1:9), jedinom momčadi koja im je na turniru nanijela poraz. U četvrtfinalu su s 4:1 svladali Portugal, momčad sastavljenu od igrača koji su osvojili posljednja dva U-19 prvenstva Europe, ali i koji su suvereno osvojili skupinu B s nevjerojatnom gol-razlikom 82:3.

Polufinale je donijelo priliku za revanš protiv Ukrajine, a potpuno spremni ovoga puta bili su hrvatski studenti pod vodstvom izbornika Alena Jukića i njegovog pomoćnika Saše Ledinščaka te ovoga puta slavili. Ukrajinci su, kao aktualni svjetski sveučilišni viceprvaci i momčad čiji igrači igraju najviši rang ukrajinskog futsala, na odmor otišli s prednosti od 2:1, ali Hrvatska u nastavku stiže do preokreta i na kraju 4:2 pobjede. Dvostruki strijelac bio je Nikola Gudasić, a Toni Vučković i kapetan Bruno Kovačić zabili su po jedan pogodak.

Finale s Brazilom 

Posljednji ispit na turniru bila je momčad Brazila, reprezentacija sastavljena od mladih igrača koji mahom igraju u najvišem rangu brazilskog futsala, kao i španjolskoj prvoj ligi, a u njihovim redovima našao se čak i prvotimac hrvatskog prvoligaša iz Makarske - Rafinha iz MNK Novo vrijeme.

Bio je to pravi futsal spektakl prepun vrhunskih poteza s obje strane, agresivan i visokog intenziteta od početka do kraja. Brilijantu partiju dao je Gudasić ofenzivno, Mužar defenzivno, a stup na golu Piplica branio je sve što se prema njemu uputilo. Gotovo sve, jer su do jednog gola Brazilci ipak uspjeli doći i to tek u 27. minuti. Utakmicu je ranim pogotkom otvorio Gudasić, nakon pogođene stative iz drugog je puta bio precizan Novak, a točku na i u drugom poluvremenu stavljaju Mužar i još jednom Gudasić. Nikola je ujedno i sedmi strijelac turnira te ostaje žal što upravo njemu ili Piplici nije otišla jedna od individualnih nagrada.

Peto svjetsko sveučilišno zlato za Hrvatsku

FISU Svjetsko sveučilišno prvenstvo u futsalu održano je od 10. do 16. lipnja u Šangaju te okupilo 14 muških i 7 ženskih ekipa iz 16 zemalja.

Hrvatsku futsal sveučilišnu reprezentaciju predstavljali su studenti Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta Edward Bernays, redom igrači s UniSport futsal parketa, koje ujedno krasi bogato iskustvo i uspjesi koje ostvaruju u najvišem rangu nacionalnih futsal natjecanja te nastupi u reprezentativnom dresu. U Kini su zaigrali Ante Piplica, Lukas Mlinarić, Mateo Mužar, Matija Tolić, Bepo Paus, Branko Artić, Filip Novak, Ivan Penava, Nikola Gudasić, Toni Vučković, Jure Jakovljević, Ivan Marković, Lovro Cigler i kapetan Bruno Kovačić. Stručni stožer su predvodili Alen Jukić i Saša Ledinščak.

Zlatna medalja osvojena u Kini ukupno je peto zlato osvojeno na FISU svjetskim sveučilišnim prvenstvima od 1998. godine. Do sada su se na najviše postolje hrvatski studentski sportski predstavnici penjali još jedino u gimnastici (2005.), jahanju (2006.) te dva puta jedrenju (2005. i 2011.).

Vaša reakcija na temu