Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
EMOCIJE SU ZAJEBANE: Ivica Hlevnjak golom u 88. minuti raspametio 20.000 navijača na Starom placu!

EMOCIJE SU ZAJEBANE: Ivica Hlevnjak golom u 88. minuti raspametio 20.000 navijača na Starom placu!

Protivnik je došao sa svojom slavnom generacijom i zadao puno muke 'bijelima'

Čak 20.000 gledatelja se okupilo te srijede, 19. svibnja 1971. godine, na derbiju kola između Hajduka i vrlo jake momčadi Željezničara, koja je bila u velikoj formi, u prethodnim kolima pregazila Crvenu zvezdu sa 4:1 i Bor sa 6:1, te se popela sve do četvrtog mjesta.

Hajdukovci su bili oprezni u najavama, dok je legenda kluba Frane Matošić uoči susreta pozvao navijače da još jače bodre 'bijele' baš ako im ne bude išlo. Kao da je predvidio jako težak susret u kojemu su gosti poveli već u 2. minuti preko Josipa Bukala, te se predstavili kao čvrsta momčad koja je u Split došla po pobjedu.

Izjednačili su 'bijeli' u 21. minuti nakon centaršuta Ivice Hlevnjaka, kada je vratar Slobodan Janjuš odbio loptu na nogu Ivanu Pavlici, a ovaj je poslao u mrežu.

No, Željo je i dalje napadao, nitko se još na Starom placu nije nametnuo kao tako fizički snažna momčad koja ruši, dominira u duelima i stvara prilike. Ne pamti se kada se u Splitu gledala tako oštra, na momente i gruba igra. Vratar Radomir Vukčević je u nekoliko navrata spašavao 'bijele' koji su, kako se utakmica bližila kraju, na krilima velike želje ipak krenuli u napad, a Ivica Hlevnjak je u 88. minuti pospremio loptu u mrežu nakon dodavanja Petra Nadoveze za erupciju oduševljenja na tribinama i velika dva boda u pohodu na naslov prvaka.

Gosti su nakon susreta najavili žalbu, tvrdili su da je Nadoveza u dvoboju s Katalinskim igrao rukom pa uputio loptu prema Hlevnjaku, no sudac Radmilo Ristić, koji je cijeli susret imao jako težak posao, priznao je pogodak, a sve službene osobe, uključujući i delegata, u zapisniku su konstatirale da ruke nije bilo.

Velika i važna je ovo bila pobjeda protiv najjače generacije u povijesti Željezničara koja će sljedeće, 1972. godine, osvojiti prvenstvo Jugoslavije. I sada su već bili u naletu, ali Hajduk je odigrao doslovce do zadnje kapi znoja.

Ovdje se treba malo zaustaviti i posvetiti par rečenica strijelcu Ivici Hlevnjaku, jednoj od najvećih Hajdukovih legendi. Za 'bijele' je odigrao 665 utakmica te je iza Frane Matošića prvi po broju odigranih susreta. Postigao je 237 zgoditaka, te bio jedan od ključnih igrača u osvajanju ovog prvenstva 1971. godine, ali bio je važan i u ranijim, teškim vremenima. Postigao je, primjerice, gol za pobjedu od 1:0 protiv Dinama u Maksimiru kojim se Hajduk spasio od ispadanja iz lige 1963. godine.

U kontekstu ovog pogotka u 88. minuti protiv Želje i ruke koju su gosti tražili (doduše, izgleda da je nije bilo), vrijedi spomenuti poznati Hlevnjakov gol Crvenoj zvezdi u derbiju kojega su 'bijeli' dobili 3:2. U knjizi Marija Garbera 'Hajdukova '71.' ovako je opisao situaciju:

- Letija san kroz zrak i sve se mislin, asti sad kad upadnen u ono blato. Osta san kratak. Namistija san ruku odma do glave. Kad je namistiš kako triba, to pari ka da si glavon zabija gol, niko ne more primjetit. Vraga. Vidija je Džajić pa Aćimović i još neki. Navalili oni na suca, ma kakvi, vidin ja da je sve propalo. E, ali još dok san pada, sitija san se da moran onon rukon od blata malo se pomazat po čelu. Sudija je Vlado Tauzes, strogi Slovenac, gospodin sudac. I dođe on do mene jer su mu i zvezdaši rekli da mene pita, da moran priznat jer su vidili da san igra rukon, a ne glavon. Gospon Hlevnjak, govori mi Tauzes, recite mi, molim vas, kako ste dali gol. A ja njemu: 'Gospon sudac, pogledajte mi glavu!' I Tauzes je isti čas pokaza na centar.

Zanimljiv je i nastavak priče:

- Izgubili su živce, nisu mogli virovat. Da ću ja lagat?! Pa su me napali da sram me bilo. Reka san in: 'Ko vas šiša, oš mi ti dat premiju?' Pita san Džajića kako oni misle da ću doć do pobjede po ovom blatu. Osim toga, i sam sam vidio kako je veliki vitez Zlatko Papec jednom prizna da nije penal pa mu poslije, kad se izgubi, nije bila laka, svi ga proklinju... A da ne govorim kad je Ivica Šurjak prizna sucu Guguloviću da nije penal za nas pa nan je Partizan skoro izjednačija. Osim toga, Maradona je na Svjetskom prvenstvu rukom da gol pa je reka da mu je Bog diga ruku. A šta ja znan ko je meni diga ruku. 

Hlevnjaka mlađe generacije pamte po čuvenoj rečenici 'Emocije su zajebane' iz dokumentarnog filma snimljenog povodom 100 godina Hajduka, a navijači su njemu u čast napravili sjajan grafit u Splitskoj na otoku Braču.

Hajduk - Željezničar 2:1 

Split - igralište Stari plac. Gledatelja 20.000. Sudac: Radmilo Ristić (Beograd). Strijelci: Pavlica u 21. i Hlevnjak u 88. za Hajduk, a Bukal u 2. za Željezničar.

HAJDUK: Vukčević, Džoni, Buljan, Hlevnjak, Holcer, Lemešić, Vardić (Bošković), Jovanić, Nadoveza, Jerković, Pavlica. Trener: Slavko Luštica

ŽELJEZNIČAR: Janjuš, Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Sprečo, Deraković. Trener: Milan Ribar 

Ranije objavljeno:

Hajduk pobijedio, Stari plac ispratio igrače koncertom zvižduka 

POVIJESNA POBJEDA NAD LOKOMOTIVOM: Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali

JERKOVIĆEV GOL: Hajdukov trijumf na najtežem gostovanju i optužbe bivšeg suigrača protiv Holcera

SLAVLJE U DERBIJU: Velika utakmica i tužan kraj Marina Lemešića

Nezadovoljni navijači Hajduka su prevrnuli tri automobila beogradskih registracija, a jednoga bacili u more! 

Nakon razočaravajućeg remija na Starom placu, Hajdukova uprava angažirala sportskog psihologa! 

Sa 'splitskim Peleom' stigla i gostujuća pobjeda protiv trenera kojega do danas nitko nije nadmašio po trajanju na Hajdukovoj klupi! 


Vaša reakcija na temu