Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: Dan kada je u ratnim okolnostima ostvarena povijesna pobjeda protiv Crvene zvezde usred Beograda!

VIDEO: Dan kada je u ratnim okolnostima ostvarena povijesna pobjeda protiv Crvene zvezde usred Beograda!

Veliki pehar težak 17 kilograma danas je najatraktivniji eksponat u trofejnoj sali na Poljudu

Na današnji dan prije 33 godine Hajduk je odigrao jednu od svojih povijesnih utakmica, u Beogradu je svladao Crvenu zvezdu sa 1:0 i tako postao pobjednik posljednjeg Kupa Jugoslavije.

Tog 8. svibnja 1991. 'bijeli' su slavili golom Alena Bokšića u 60. minuti, a utakmica je odigrana u ratnim okolnostima, gdje je bilo upitno hoće li se uopće putovati u Beograd. Crvena zvezda je te godine postala prvak Europe i bila je veliki favorit, ali Hajduk je odigrao utakmicu za koju su redom svi akteri rekli da im je najdraža u karijeri.

- Crvena zvezda je bila ekstra favorit jer je u tom momentu bila jedna od najboljih momčadi u Europi. Sićan se da san primija balun i da mi je pobiga malo. Poslije sam opalio lijevom nogom, balun mi je otiša malo priko noge, zato je i bija gol - kazao je Alen Bokšić o utakmici i zaključio:

- Ja sam osvojio dosta značajnih trofeja, među kojima Champions League i Interkontinentalni kup, ali iskreno mi to i nije toliko važno koliko taj trofej s Hajdukom. Ipak sam ja tu počeo, to je moj klub, a ovo je prvi i jedini trofej koji sam osvojio s Hajdukom, tako da on zauzima posebno mjesto u mojim uspomenama.

Zanimljivu izjavu je dao i Ante Miše:

- Nitko osim nas nije očekivao da ćemo osvojiti trofej pa je to slavlje bilo ispušni ventil za sve. Brat mi je bio na utakmici, čak sam i plakao iza toga, jedan jedini put u životu nakon što sam osvojio neki trofej. Slavlje nije bilo nešto specijalno, ali je bilo usred Beograda! Taj trofej je definitivno broj jedan u mojoj karijeri

Slično je kazao i Slaven Bilić:

- Od ovih par trofeja iz Hrvatske, polufinala Kupa UEFA ili osvajanja bronce s reprezentacijom Hrvatske, ovo mi je draže. Ta pobjeda mi je najdraža u karijeri.

Kapetan je bio Igor Štimac:

- Učinilo mi je čast i to je nekakav prkos bio prema Zvezdinoj moći jer sam bio uvjeren da se taj Kup više nikada neće održati.

Treneru Josipu Skoblaru je to bio drugi osvojeni Kup s Hajdukom:

- Finale Kupa 1991. mi je bila utakmica života, bez obzira što sam ranije napravio puno i kao igrač. Uvijek potenciram da je to najvažniji susret moje sportske karijere. Razlog je ta atmosfera i sve što se događalo prije i poslije. Igrači Zvezde su taj poraz shvatili kao tragediju.

Crvena zvezda je te godine postala prvak Europe i bila je veliki favorit. Ta utakmica je ostala simbolom i putokazom nadolazećim generacijama kako se željom i borbenošću puno može napraviti.

Veliki pehar težak 17 kilograma danas je najatraktivniji eksponat u trofejnoj sali na Poljudu, brojni posjetitelji žele se baš s njim fotografirati.

O ovoj povijesnoj utakmici snimljen je dokumentarni film 'Hajdukov ratni trofej', kojega možete pogledati u prilogu. 

Finale Kupa Jugoslavije 1991.: Crvena zvezda - Hajduk 0:1 (0:0).

Stadion JNA u Beogradu. Gledatelja oko 7.000. Sudac: Adem Fazlagić iz Čapljine. Strijelac: 0:1 Alen Bokšić (60. minuta)

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović (Stošić), Marović, Jugović, Belodedić, Najdovski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savičević, Binić. Trener: Ljupko Petrović

HAJDUK: Mihačić, Hadžiabdić, Kovač (Osibov), Štimac, Setinov, Bilić, Kozniku, Miše (Jeličić), Bokšić, Vučević, Jarni. Trener: Joško Skoblar

Vaša reakcija na temu