Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZLATKO DALIĆ: Problem je što je Livaja došao s ozljedom, on nam može puno pomoći!

ZLATKO DALIĆ: Problem je što je Livaja došao s ozljedom, on nam može puno pomoći!

'Treba nam Kovačić kakav je bio protiv Kanade'

Dan nakon pobjede protiv Kanade, hrvatski izbornik Zlatko Dalić sažeo je svoje dojmove na press konferenciji. 

- Ja mislim da je Belgija veliki tim. Imaju sjajnog izbornika. Možda nisu bili na nivou u ove dvije utakmice, ali to nas ne smije zavarati. Vrhunska su reprezentacija. Poznaju nas jako dobro, kao i mi njih. Ako imaš De Bruynea i Lukakua u reprezentaciji, onda si top momčad. 

- Za mene je iznenađenje što su izgubili od Maroka. Protiv Kanade su loše krenuli u utakmicu, ali velike reprezentacije pobjeđuju i kada ne igraju dobro. Protiv Maroka su dominirali, ali kada su krenuli na sve ili ništa, primili su drugi gol. Nisu na svojim standardnim izvedbama i očekujem da će biti puno bolji protiv nas. 

Je li vam utakmica Kanada bila jedna od najstresnijih u izborničkom mandatu?

- Svaka je stresna, to je tako, to smo mi. Meni je svaka utakmica jesi li ili nisi. Pobijedili smo, odigrali sjajno, ali to je tek koračić. Ako to ne potvrdimo s Belgijom nismo ništa napravili. Ne zanosimo se s utakmicom. Malo smo se proveselili, ali već smo počeli raditi na sljedećoj utakmici. Sjajna utakmica. Podatak da smo pretrčali 122 kilometra je fascinantan. Kanada, koja slovi kao trkačka ekipa, trčala je manje od nas. Nadigrali smo ih. Već dugo nismo bili ovako dobri u svim segmentima igre.

Možete li pojasniti izjavu da ste raščistili stvari s Andrejom Kramarićem?

- Je li sad rekao da mu ne valja pozicija? Tu dramu napravite vi mediji. Vi ga pitate o poziciji i napravite čudo ni iz čega. Mi smo to riješili prije dvije godine. On se primirio, šuti, radi i to mu se vraća. Nije ovo Hoffenheim već hrvatska reprezentacija. Igraš gdje ti izbornik kaže. Nema kod nas takve pozicije.

Je li Mateo Kovačić protiv Kanade odigrao najbolju utakmicu u reprezentaciji?

- Teško je nadomjestiti Ivana Rakitića, ali nama treba Kovačić kakav je bio protiv Kanade. Kad okomito krene s loptom možda je jedan od najbržih. Držao je ritam utakmice. Mi smo u pripremi utakmice rekli da je važno probiti prvi blok. Mateo je tu bio neprikosnoven. Cijela je ekipa bila sjajna, Andrej i Mateo za nijansu najbolji.

Imate li sada jasnu sliku za početnih 11 protiv Belgije?

- Vidjet ćemo na treningu kakva je situacija. Svi su opravdali ulogu. Znali smo da Marko Livaja može igrati sat vremena jer nije bio do kraja spreman. Znali smo da će Bruno Petković sačuvati loptu i ono što nam Ante Budimir donosi. Odlučili smo se za Petkovića i to je bilo dobro. Nemam potrebe puno lutati. Veseli što na klupi imam igrače koji mogu dobro odigrati.

Kakva je Belgija danas u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Rusiji?

- Meni je nezgodno to komentirati. Cijenim tu momčad. Možda je tek jedan segment različiti, to je da su stariji i možda malo istrošeniji nego prije četiri godine. Mi imamo mlade koji nose energiju, no Belgija uvijek može igrati na visokom nivou. Ne bih se upuštao u te komentare. Veliki respekt za izbornika Martineza i cijelu momčad.

Gdje ima najviše prostora za napredak u igri Hrvatske?

- Najvažnije je da se dva dana odmorimo i da ponovimo isti pristup, želju i energiju. Imamo rezervi, pogotovo na bočnim pozicijama. Perišić je protiv Kanade bio jako opasan, imao je drukčiju ulogu nego protiv Maroka. Bit će važno da nam vezni red bude dobar na lopti i da ne radimo sitne greške. Ne smijemo imati crne rupe u igri. 

Koliko uspijete pratiti ostale utakmice i tko vas je do sada posebno dojmio?

- Pratimo sve utakmice. Prvi dojam je da je Brazil sjajan, moćan, puno dobrih igrača. Španjolska je isto dobra.  Španjolska je dobra, Njemačka joj je odgovorila agresijom. Francuskoj nedostaju neki igrači, ali ovi koji su tu igraju odlično. Nizozemska je malo podbacila. I Argentina i Njemačka, no rezultati u skupini idu im na ruku. Dobre su utakmice. Problem je možda vrijeme i taj termin, Tko igra u 13 sati, njemu je teško

Kako vidite ulogu Marka Livaje?

-  Problem je što je došao s ozljedom. U Hajduku je dokazao kvalitetu, da ima potez i da može zabiti u svakoj prilici. Njegova kvaliteta je neupitna i on nam može puno pomoći. Zabio je važan gol. Ali, i u Petkoviću imamo napadača kojeg čekam, Budimir čeka svoju šansu kad će nam trebati - zaključio je Dalić.   

Vaša reakcija na temu