Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Čelnici G7 zaprijetili Kini!

Čelnici G7 zaprijetili Kini!

'Kontinuirana potpora ruskoj obrambenoj industrijskoj bazi omogućuje Rusiji da održava svoj ilegalni rat u Ukrajini i ima značajne i široke sigurnosne implikacije'

'Kina svojom potporom Rusiji omogućava njezin rat u Ukrajini', upozorili su u petak čelnici najnaprednijih svjetskih gospodarstava, zaoštravajući ton prema Pekingu, dok prijete daljnjim sankcijama svima koji materijalno podupiru ratni stroj Moskve, prenosi CNN.

Ovo oštro upozorenje izdano je na kraju godišnjeg summita Grupe sedam (G7) u Italiji. Dolazi u trenutku kada Sjedinjene Američke Države pojačavaju diplomatske napore da uvjere Europu da zauzme oštriji stav prema Kini zbog njezine uloge u pomaganju ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

'Kineska kontinuirana potpora ruskoj obrambenoj industrijskoj bazi omogućuje Rusiji da održava svoj ilegalni rat u Ukrajini i ima značajne i široke sigurnosne implikacije. Pozivamo Kinu da prestane sa slanjem materijala dvostruke namjene, uključujući komponente oružja i opremu', rečeno je na summitu.

Zapad zaprijetio Kini sankcijama

Čelnici su također zaprijetili daljnjim akcijama, uključujući sankcije, kako bi kaznili kineske subjekte za koje kažu da pomažu Rusiji u zaobilaženju zapadnih sankcija.

'Nastavit ćemo poduzimati mjere protiv aktera u Kini i trećim zemljama koje materijalno podržavaju ruski ratni stroj, uključujući financijske institucije te druge entitete u Kini koji omogućuju Rusiji nabavu predmeta za vojnu industriju', stoji u zajedničkoj izjavi, prenosi Index

Čelnici G7 obećali su i uvođenje 'restriktivnih mjera kako bi se spriječila zlouporaba i ograničio pristup financijskim sustavima.'

Američki dužnosnici optužili su Kinu da pomaže Rusiji u proširenju vojne proizvodnje, uključujući izvoz stvari poput poluvodiča, materijala i alatnih strojeva za koje kažu da omogućuju Moskvi povećanje proizvodnje tenkova, streljiva i oklopnih vozila. 

Peking je opovrgnuo optužbe, rekavši da nije opskrbljivao oružjem nijednu stranu i da održava strogu kontrolu izvoza robe dvostruke namjene. SAD i Europska unija već su uveli sankcije kineskim tvrtkama. Ovog tjedna SAD je uveo nove sankcije tvrtkama sa sjedištem u Kini koje isporučuju poluvodiče Rusiji.

'Kina ne opskrbljuje oružjem, ali omogućuje proizvodnju tog oružja i tehnologiju potrebnu za to. Dakle, ona zapravo pomaže Rusiji', rekao je američki predsjednik Joe Biden na summitu u četvrtak.

Putin: Ovo je krađa

Prvog dana sastanka na vrhu, G7 je dogovorio da će Ukrajini dati 50 milijardi dolara zajmova koji će se namaknuti iz kamata na zamrznutu rusku imovinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je jučer da su planovi zapadnih zemalja da Ukrajini daju kredite koristeći kamate od ruske imovine zamrznute u inozemstvu 'krađa' i da 'neće proći nekažnjeno'.

Putin je, govoreći na sastanku s dužnosnicima ministarstva vanjskih poslova, rekao da način na koji se Zapad odnosio prema Moskvi pokazuje da bi svaka zemlja mogla postati žrtva sličnog zapadnog zamrzavanja imovine.

U nacrtu završnog dokumenta, čelnici skupine također su obećali da će uvesti sankcije protiv svih onih koji su pomogli Rusiji da izbjegne sankcije na izvoz nafte tako što su je tajno prevozili.

Vaša reakcija na temu