Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Novinar BBC-a 'izrešetao' Putina pitanjima, on mu se smijao u lice: 'To što pričate su gluposti'

Novinar BBC-a 'izrešetao' Putina pitanjima, on mu se smijao u lice: 'To što pričate su gluposti'

'Na nama je odlučiti kako ćemo provoditi obrambeni sporazum. Zapad je kriv za eskalaciju u Ukrajini'

U Kazanu se održava summit BRICS-a, na kojem se pojavio i ruski predsjednik Vladimir Putin pa čak dopustio stranim novinarima da mu postavljaju pitanja. A Steve Rosenberg (BBC) otišao je najdalje te poprilično razljutio moćnog lidera.

Naime, Rosenberg je dugogodišnji urednik BBC-a Rusija i poprilično je upućen u sva pitanja koja se tiču te zemlje, a to je znanje odlučio i iskoristiti pa podosta 'izrešetati' Putina. Ali, prije njegovih pitanja, izredalo se nekoliko proruski orijentiranih novinara pa pitanjima zapravo dalo mogućnost Putinu da održi svoje klasično obraćanje Zapadu.

Uključenost Sjeverne Koreje u rat s Ukrajinom Putin nije demantirao, ali ni direktno potvrdio.

'Na nama je odlučiti kako ćemo provoditi obrambeni sporazum. Zapad je kriv za eskalaciju u Ukrajini', odgovorio je Putin, a potom komentirao tvrdnje da satelitske snimke pokazuju oko 3000 sjevernokorejskih vojnika spremnih za uključenje u sukob: 'Fotografije su ozbiljna stvar. Ako ih ima, one nešto govore', javlja N1.

Odgovarao je uz klasični blagi osmijeh i iznio svoje viđenje situacije.

'NATO je direktno uključen u sukob. Znamo tko je tamo, iz kojih EU i NATO zemalja, i kako rade taj posao. Svejedno, napredujemo uzduž cijele bojišnice, a u Kursku je veliki broj ukrajinskih vojnika uhvaćen u zamku', kazao je kako bi prikazao da ništa nije slučajno te da Ukrajinci nisu postigli nikakve vojne uspjehe zbog kojih bi bio zabrinut.

Na pitanje o završetku rata, koji uporno zove operacijom, odgovorio je kao i toliko puta prije.

'Spremni smo razmotriti bilo koju opciju za mirovni sporazum na temelju realnog stanja na terenu. Nizašto drugo nisam spreman', rekao je.

Zatim je na red došao Rosenberg.

'Pročitao sam deklaraciju BRICS-a, tamo se govori o globalnoj stabilnosti, regionalnoj stabilnosti, sigurnosti i o poštenom svijetu. To je moto i ovog summita. Kako se to poklapa s vašim djelima u protekle dvije i pol godine? Gdje su tu pravda, stabilnost i sigurnost? Uključujući sigurnost Rusije. Prije početka specijalne vojne operacije, ruski teritoriji nisu napadani dronovima, nisu bombardirani ruski gradovi, niti su strane sile okupirale ruski teritorij', pitao je Putina pa dobio odgovore:

'U okvirima sigurnosti, da ja vas pitam, je li fer da smo se godinama žalili našim zapadnim partnerima da ne šire NATO na istok? Je li fer što su nam lagali u lice, obećavajući da takvog širenja neće biti? Je li fer što su se zavukli u naše dvorište i počeli graditi vojne baze? Je li to fer? Je li fer izvesti državni udar u Ukrajini 2014., zanemarujući sve principe međunarodnog prava i povelju UN-a? Financirali su državni udar u Ukrajini, gurajući situaciju do faze usijanja. Je li to fer u okvirima globalne sigurnosti? Govorili smo im, ne činite to, narušavate našu sigurnost. Svejedno su učinili. Je li to fer? Poanta je da pravde nema. Mi hoćemo to promijeniti. I promijenit ćemo', odgovorio je.

Novinaru BBC-a je dozvolio još jednu pitanje. Ono je bilo vezano za nedavna obavještajna izvješća britanske službe MI5 u kojima se navodi da je ruska obavještajna agencija inicirala operaciju koja je i dalje u tijeku, a njen je cilj kreirati 'trajni kaos na britanskim i europskim ulicama'.

'Hvala vam što ste me podsjetili na to pitanje. To što govorite je potpuna glupost', kazao mu je Putin dok se smijao izraženije nego inače.

Rosenberg nakon toga više nije imao prilike postavljati pitanja, a svijet je još jednom dobio Putinovo nadrealno viđenje situacije. Ali, ima saveznike u takvom razmišljanju, kao i potezima koje vuče.

BRICS, akronim za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, čini 45 posto svjetske populacije i 35 posto svjetske ekonomije.

Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati također su se pridružili ove godine skupini koja želi biti odgovor na političku i ekonomsku moć bogatih nacija Sjeverne Amerike i zapadne Europe. Saudijska Arabija također bi se trebala formalno priključiti, piše N1.

Vaša reakcija na temu