Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Policija na granici skinula ljude u donje rublje i tjerala ih da se smrzavaju

UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Policija na granici skinula ljude u donje rublje i tjerala ih da se smrzavaju

Navodno je riječ o migrantima

Britanski list Guardian objavio je snimku grupe muškaraca u donjem rublju koji u koloni po mraku hodaju po hladnoći. Prema pisanju spomenutog medija, u pitanju su migranti koje je skinula srpska policija i zatim ih natjerala natrag u Sjevernu Makedoniju, prenosi Dnevnik.hr.

Guardian navodi da nije mogao potvrditi što se događa na snimkama koje su redakciji stigle iz sjevernomakedonske nevladine organizacije Legis. Prema tvrdnjama organizacije, sve je snimljeno kod sela Lojane u blizini granice sa Srbijom i organizaciji je dostavljeno 10. veljače.

Tog su se dana, tvrde iz Legisa, dogodila dva ponižavajuća slučaja u kojima je više od 50 ljudi natjerano da se skinu goli ili u donje rublje te su se zatim vratili natrag u Sjevernu Makedoniju, odakle su ilegalno ušli na teritoriju Srbije. Osoblje Legisa razgovaralo je s jednim od muškaraca sa snimke, koji je rekao da su u pitanju Sirijci.

Jasmin Redžepi, predsjednik Legisa, ustvrdio je da se uznemirujući i ponižavajući događaj dogodio ubrzo nakon samita Europske unije i Srbije o graničnoj suradnji koji je održan u cilju jačanja srpske granice protiv krijumčarenja ljudi.

'Ovi incidenti dogodili su se dok je Europska unija pripremala restrikcije za migrante na ruti i u ovom slučaju samo nekoliko dana nakon samita. Tada smo vidjeli direktni utjecaj i posljedice', napomenuo je Redžepi.

Iako je bilo izvještaja da se migrante tjera na skidanje i na drugim granicama, Redžepi ističe da je ovo prvi put da je tako nešto dokumentirano na granici Srbije i Sjeverne Makedonije.

Dokaz zabrinjavajućeg trenda

Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Srbiji, rekao je da osoblje Centra od početka godine bilježi povećan broj vraćanja migranata iz Srbije za Sjevernu Makedoniju.

'Možemo reći da je to sada praksa', ustvrdio je.

Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, istaknula je da je potrebna hitna istraga nedavnih izvještaja o navodnoj politici koju srpska policija provodi na granici.

'Ovi incidenti nisu samo uznemirujući, već pokazuju širi, zabrinjavajući trend. Ove akcije krše Europsku konvenciju o ljudskim pravima, koja zabranjuje kolektivno protjerivanje, kao i druge međunarodne standarde', objasnila je Mijatović.

Prema njezinim riječima, često vraćanje migranata preko granice predstavlja 'hitan paneuropski problem'.

Redžepi je zatražio da se snimljeni incident istraži i u Sjevernoj Makedoniji i u Srbiji te da neovisnim promatračima bude dopušteno prisustvovanje policijskim operacijama, što će, prema njegovoj ocjeni, osigurati da se nasilje i dehumanizacija ne nastave u mraku.

Guardian piše da srpska policija nije odgovorila za zahtjev da prokomentira slučaj.

Vaša reakcija na temu