Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: H. Hach from Pixabay  CNN objavio popis sela diljem svijeta 'koje morate vidjeti'

CNN objavio popis sela diljem svijeta 'koje morate vidjeti'

Jedno je i iz Hrvatske...

Svi putoholičari koji bi ove zime željeli posjetiti manju, autentičniju lokaciju, mogu birati između njih čak 55.

Posebna agencija Ujedinjenih naroda UNWTO, Svjetska turistička organizacija, objavila je ovogodišnji popis najboljih turističkih sela, a na njemu se našlo i selo Lijepe Naše - Slunj, piše CNN, prenosi Danas.

Odluka UNWTO-a donesena je nakon opsežnog ocjenjivanja vrlo detaljno razrađenih kriterija među kojima su kulturni i prirodni resursi, promicanje i očuvanje kulturnih dobara, gospodarska, okolišna i društvena održivost, infrastruktura te razvoj za zdravlje i sigurnost.

Organizacije je u fokusirajući se na održivi turizam priznala 55 sela diljem svijeta. Popis uključuje male gradove i sela iz različitih mjesta poput Meksika, Kine, Etiopije i Italije. Ne postoji rangiranje sela i sva su navedena abecednim redom na engleskom jeziku.

Među njima se našao Slunj, grad u Karlovačkoj županiji. Grad se sa svojim Rastokama i mlinicama te rijekama Koranom i Slunjčicom pobijedio ostalih 260 prijavljenih lokacija.

Inače, Slunj je sa svoja 4.224 stanovnika sve češće odredište kako turista, tako i došljaka iz drugih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva koji slunjski kraj biraju za život. Ove godine grad posjetilo i čak 43.000 turista te ostvario 80.000 noćenja te su turisti pritom bili 22 posto brojniji nego lani u istom razdoblju.

UNWTO kaže da prepoznaje 'destinacije ruralnog turizma s priznatim kulturnim i prirodnim dobrima, predanošću očuvanju vrijednosti temeljenih na zajednici i jasnom predanošću inovacijama i održivosti'.

Osim Slunja, na popisu UN-a našla su se i ostala 54 sela. Njihov popis možete pogledati ovdje.

Među najboljima u Aziji mogli bismo istaknuti Dongbaek na južnokorejskom otoku Jeju koji je poznat po svojim cvjetovima kamelije, i selo Shirakawa u Japanu koje je pak smješteno prefekturi Gifu sjeverno od Nagoye. Omiljen je zimi, kada su šiljasti, slamnati krovovi na seoskim kućama prekriveni snijegom, stvarajući prekrasan učinak.

Vaša reakcija na temu