Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Glavina: Nema više prostora za rast, slijede reforme - nemamo izbora

Glavina: Nema više prostora za rast, slijede reforme - nemamo izbora

'Hrvatska sigurno nije preskupa'

Podaci o ovoj turističkoj sezoni su gotovo pa idealni. Nakon rekordne predsezone imamo odličnu glavnu turističku sezonu. Imamo u kolovozu čak 130 tisuća više gostiju i imamo najave o odličnoj posezoni, izjavio je u Dnevniku HTV-a ministar turizma i sporta Tonči Glavina koji je u Barbanu pratio završnicu 49. Trke na prstenac.

- Jako je bitno naglasiti da, prateći potrošnju i fiskalne prihode - imamo oko 4 do 6 posto više izdanih računa, a vrijednost tih računa veća je od 10 do 12 posto - dodao je ministar.

Naglasio je da Hrvatska u turističkom smislu više nema prostora za rast te da bi bilo idealno da brojke ostanu na ovom nivou.

S obzirom na činjenicu da smo u jednom trenutku špice sezone imali manji broj gostiju, odgovorio je i na pitanje: 'Je li Hrvatska postala preskupa za goste?'.

- Hrvatska sigurno nije preskupa, jer ne bi imali ovakve brojke. Ali postoje određene anomalije na nekim destinacijama u kojima se možda stvara dojam da odnos cijene i kvalitete nije baš najbolji - kazao je Glavina.

Dodao je kako se radi o sezonskim objektima te ponovio: 'Od prvog dana ponavljam, i u svim razgovorima sa strukom - da nam je odnos cijene i kvalitete jedna od najvažnijih stvari. Moramo našim gostima ponuditi vrijednost, jer se tako mjeri kvaliteta destinacije'.

Kako pomiriti turizam i život lokalnog stanovništva?

- Održivost se ne očituje samo u zaštiti prostora, nego i zaštiti kvalitete života. Era kontinuiranog rasta, povećanja smještenih kapaciteta i ugostiteljskih objekata je iza nas. Sad smo u eri upravljanja, eri u kojoj tražimo savršen balans između prihoda i svih pozitivnih učinaka od turizma i kvalitete života - kazao je ministar Tonči Glavina.

Naglasio je kako se Hrvatska ne smije dovesti u situaciju u kojoj su danas Italija ili Španjolska - da lokalno stanovništvo prosvjeduje protiv turista i protiv turizma.

Komentirao je novi zakon o upravljanju i održavanju zgrada koji, među ostalim, propisuje da svi oni koji žele kratkoročno iznajmljivati svoje nekretnine moraju imati 80 % potpisa suvlasnika - i činjenicu da su nam inspekcije 'rak rana'.

- To je vrlo izvedivo i provedivo pri samoj budućoj kategorizaciji novih objekata. To će biti jedan od potrebnih akata koji će trebati dostaviti. Moramo uvažiti činjenicu da se turizam kao horizontalna gospodarska aktivnost - ne može mijenjati samo iz pozicije turističkih zakona. Upravo zbog toga na razini cijele vlade provodimo aktivnost i zakonodavni okvir kojim reguliramo i stvaramo održivost za budućnost - rekao je.

Sada smo krenuli sa zakonom iz domene prostornog uređenja i stambene politike, ali nas i očekuju i promjene propisa iz domo rečeno prostorno planiranje stabilne politike, ali tako nas očekuju i promjene fiskalne politike i turističke politike. To je reforma, promjena modela prema održivosti i to trebamo napraviti. Nemamo izbora - zaključio je Glavina.

Vaša reakcija na temu