Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Makarani kreću u borbu protiv nekontroliranog turizma

Makarani kreću u borbu protiv nekontroliranog turizma

'Imamo 1000 stanova u koje nitko nikada nije ušao'

Dvorana Arte u Makarskoj sinoć je bila ispunjena do posljednjeg mjesta za vrijeme prezentacije Studije turističkog nosivog kapaciteta Makarske, izrađena od strane stručnjaka Instituta za turizam. Dugo očekivani rezultati studije plastično su dokazali ono što je golim okom već dugo bilo vidljivo, kako se s nekontroliranim masovnim turizmom pod Biokovom mora prestati. 

'Ovaj dokument ključni je alat za novi Prostorni plan i zaustavljanje višestambene gradnje koje planiramo implementirati. Slažem se kako je na terenu gotovo sve što smo doznali Studijom i ranije bilo vidljivo, ali željeli smo na znanstvenoj osnovi, jednostavnim brojkama, građanima demonstrirati zašto su promjene i zaokret prema održivom turizmu neophodni', poručio je gradonačelnik Makarske, Zoran Paunović

Podsjetio je kako je Studija turističkog nosivog kapaciteta treći od četiri planirana strateška dokumenta koje je aktualna vlast usvojila u protekle dvije i pol godine, a koji su ključni za razvoj Makarske u sljedećih deset pa i dvadeset godina. Gradsko vijeće već je usvojilo Strateški plan kulturnog turizma i SECAP, akcijski plan prilagodbe klimatskim promjenama, a svi gradski projekti dio su plana rada koji počiva na četiri glavna stupa: zelena, održiva, digitalna i transparentna Makarska.

Neki od podataka, poput činjenice kako je u Makarskoj, zbog desetljeća stihijskog upravljanja turizmom, moguća izgradnja dodatnih 10 000 novih stambenih jedinica po postojećem prostornom planu iz 2020. godine, iako za vrijeme špice sezone već sada u gradu živi, prosječno, više od dva gosta po stanovniku i komunalna infrastruktura je prenapregnuta, zaista ne ostavljaju sumnju u potrebu hitne reakcije.


'Drago mi je što su se građani odazvali u ovolikom broju. Imali su brojna pitanja i smatram kako to pokazuje da su zainteresirani za budućnost svog grada. Vidi se kako je ova tema, iako svima dobro poznata, zahtijevala upravo ovakvu javnu i konstruktivnu raspravu', poručio je Neven Ivandić ispred Instituta za turizam.

Građani, koji su aktivno sudjelovali u raspravi nakon prezentacije Studije, posebno su bili zabrinuti podacima da važeći prostorni plan omogućuje novi val 'apartmanizacije' te Gradu Makarskoj dali punu podršku u zaustavljanju višestambene izgradnje kroz izmjene prostornog plana. Negodovalo se i zbog velikog broja stanova koji predstavljaju nelojalnu konkurenciju te činjenice da na području Makarske postoji čak 1000 stanova u kojima, prema podacima o potrošnji vode, dosada nitko nije boravio, a što se s njima dogoditi već sljedeće godine - nitko ne može predvidjeti.

'Šteta je već napravljena i u ovom trenutku nam ne preostaje ništa već okrenuti se budućnosti. Radimo na nekoliko rješenja koja bi trebala ograničiti nelojalnu konkurenciju i sivo tržište, o čemu su građani sinoć dosta govorili, ali i planiramo, kako sam rekao, ograničiti daljnju devastaciju prostora. Žao mi je što se ranije ovakva istraživanja i javne rasprave nisu provodila, jer se sada ne bi nalazili u ovoj situaciji', zaključio je gradonačelnik Makarske, dodavši kako očekuje suradnju svih aktera na nacionalnom i lokalnom nivou u borbi za održivu budućnost makarskog turizma.

Vaša reakcija na temu