Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Otvoren je natječaj za Suncokret ruralnoga turizma

Otvoren je natječaj za Suncokret ruralnoga turizma

Projekt koji već dvanaest godina potiče razvoj održivoga ruralnog turizma i gospodarstva

Pod zrakama zlatnoga Sunca koje obasjava naša sela, polja i planine, stvara se nova prilika za sve one koji svojim rukama i srcem oblikuju ruralne predjele Lijepe naše. Poput suncokreta koji se okreće prema Sunčevim zrakama, približavamo se još jednoj manifestaciji pod naslovom Suncokret ruralnoga turizma – The Sunflower Award. Otvoren je natječaj posvećen poticanju izvrsnosti u razvoju ruralnih područja na temeljima održivosti, odnosno u održivome ruralnome gospodarstvu i turizmu u Republici Hrvatskoj. U povodu toga, Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj 'Klub članova Selo' dvanaesti put zaredom s ponosom poziva na sudjelovanje sve pojedince i organizacije koje pridonose gospodarskome i turističkome razvoju ruralnih područja, očuvanju tradicije i kulturne baštine, ekološkoj proizvodnji te promidžbi autohtonih proizvoda.

'Pozivamo sve jedinice područne i lokalne samouprave, turističke zajednice i druge organizacije da prijave sve za koje smatraju da svojim radom i posvećenošću pridonose gospodarskome i turističkom razvoju ruralnih područja Lijepe naše. Ruralni se turizam posljednjih godina ubrzano razvija kao odgovor na masovni turizam te postaje gospodarski sve atraktivnije područje s neslućenim mogućnostima. Putem našega projekta želimo okupiti i istaknuti one najbolje, poticati izvrsnost i najbolje prakse te promicati razmjenu znanja i razvoj ruralnih područja te održivoga gospodarstva i turizma u njima. O uspješnosti našega projekta tijekom posljednjih dvanaest godina svjedoče brojni naši suncokreti, sposobni mladi ljudi, turistički radnici i poduzetnici koji su danas među predvodnicima u svojim ruralnim zajednicama, potiču održivo gospodarstvo i turizam, ali i promidžbu Lijepe Naše. Svima njima ove će se godine pridružiti novi suncokreti jer ćemo dvanaesti put zaredom nagraditi najbolje u ruralnome gospodarstvu i turizmu', istaknula je utemeljiteljica i direktorica projekta Suncokret ruralnoga turizma – The Sunflower Award i predsjednica Udruge 'Klub članova Selo' mr. sc. Dijana Katica.

Suncokret ruralnoga turizma – The Sunflower Award je dugogodišnji društveno odgovoran projekt s vidljivim i mjerljivim učincima i postignućima u promidžbi, poticanju i razvoju ruralnoga turizma Republike Hrvatske, koji se ogledaju u obogaćivanju ponude, poticanju stvaranja novih turističkih proizvoda i usluga te pomoći pri njihovu razvoju i predstavljanju, podizanju kvalitete proizvoda i usluge, poticanju inovativnosti, izvrsnosti i dugoročne održivosti te digitalizacije i međunarodne promidžbe. S obzirom na to da je utjecaj kreativnih industrija i digitalizacije sve veći, ovogodišnji je natječaj bogatiji za još jednu kategoriju. Riječ je o Nagradi za pametne ruralne zajednice.

'Rezultati ovoga projekta se ogledaju u stalnome povećanju sudionika, ali i njihovoj kasnijoj uspješnosti. Nastojimo obrazovati naše male gospodarstvenike, turističke radnike, radimo na poticanju novih turističkih sadržaja i porastu kvalitete turističke ponude. Sve to na kraju rezultira povećanjem gospodarske aktivnosti u ruralnim područjima i – mnogo bitnije – potiče porast udjela ruralnoga turizma u ukupnome hrvatskom turizmu i u brutodruštvenome proizvodu. Smatram da je to veoma važno, osobito zbog toga što se razvojem održiva gospodarstva i turizma stvaraju temelji za ostanak stanovništva u ruralnim područjima, a pomaže se i provedbi demografske i kohezijske obnove ruralnih zajednica jer je najbolji način za zadržavanje stanovništva poticanje njihova rada i ostvarivanja prihoda. 

S velikom radošću i ponosom želim još nešto dodati. Zahvaljujući svim našim suncokretima, uspješnim gospodarstvenicima koje smo prepoznali, potaknuli i koje nastavljamo pratiti u njihovu rastu, raste i naš projekt. Pokrećemo još snažniju izobrazbu, povezivanje naših malih i velikih gospodarstvenika i turističkih radnika te istodobno aktivno radimo na njihovu digitalnome opismenjavanju i međunarodnoj promidžbi čime ujedno želimo pridonijeti pozicioniranju Republike Hrvatske u cijelosti kao jedne od najatraktivnijih destinacija na svjetskoj karti ruralnoga turizma', pojašnjava Katica. 

Od ove godine, Suncokret ruralnoga turizma – The Sunflower Award pokreće nove oblike promidžbe na digitalnim platformama i društvenim mrežama Facebook i Instagram, putem videospotova, internetskih emisija (eng. podcast) i interaktivnih sadržaja pod pokroviteljstvom kojima će se pokroviteljima i svim sudionicima omogućiti vidljivost u cijeloj jugoistočnoj Europi na vodećim mrežnim platformama Meta, Google i YouTube. 

Dodatno, uslijed velikoga zanimanja iz susjednih država, Suncokret ruralnoga turizma – The Sunflower Award uspješno se od 2022. godine počeo proširivati i na susjednu Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru iz kojih se i ove godine očekuju suradničke inicijative, projekti i sudionici. Cilj je temeljem europskih smjernica za regionalnu suradnju utjecati na povezivanje i suradnju, pri čemu Republika Hrvatska dobiva sve vidljivije mjesto kao jedna od predvodnica u ruralnome turizmu. 

Podrobniji podatci i podaci o mogućnosti prijave možete pronaći na mrežnim stranicama suncokret.hr. Prijave su otvorene do 15. listopada 2024. godine, a dobitnici će biti proglašeni nakon završetka rada ocjenjivačkoga suda početkom prosinca.

Vaša reakcija na temu