Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot (Youtube) BUNKERI RIJEKA Juka objavio peti video iz serijala o 2. svjetskom ratu

BUNKERI RIJEKA Juka objavio peti video iz serijala o 2. svjetskom ratu

Splitski pustolov nastavlja s istraživanjem

Splitski fotograf i putopisac Jurica Galić Juka objavio novi video iz specijala posvećenog Drugom svjetskom ratu.

'Nakon bunkera u Zadru, snimamo i čuvene fortifikacije u Rijeci. Najvećim su dijelom nastale u doba Kraljevine Italije (1920. -1943.), dok je manji dio njih, poput objekata na sušačkoj strani grada, izgrađen u doba prve i druge Jugoslavije, a dio je nastao u doba Trećeg Reicha. Intenzivna izgradnja trajala je od 1935. do 1945., posebno od 1939. do 1942. Talijanski pojas utvrđenja je građen u svrhu zaštite od vojske Kraljevine Jugoslavije, a nazivao se još i 'Alpskim bedemom'. Izgradnju je vodilo 'Regionalno povjerenstvo za protuzračnu zaštitu' ('Comitato Provinciale Protezione Antiaerea').

U petoj epizodi obilazimo utvrdu 'Monte Lesco' ili 'Veli vrh' , koja se nalazi tik uz granicu s ondašnjom Kraljevinom Jugoslavijom, čije smo granične kamene vidjeli na više mjesta. Sastoji se od devet borbenih blokova koji su bili naoružani teškim strojnicama i puškostrojnicama. Bunkeri su napravljeni od masivnog betona debelog i po nekoliko metara, te kamuflirani stijenama da bi poprimili vizuru okolnog terena. Posebnost ove utvrde svakako čine spiralne stepenice koje su zapravo malo remek djelo', napisao je u opisu videa.


Vaša reakcija na temu