Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot (Youtube) VIDEO Jurica Galić Juka objavio novi putopis iz 'Zemlje spaljenih lica'

VIDEO Jurica Galić Juka objavio novi putopis iz 'Zemlje spaljenih lica'

Splitski pustolov nastavlja s istraživanjem Etiopije

Splitski pustolov Jurica Galić Juka objavio je novi putopis iz Etiopije.

'Zemlja spaljenih lica' je moj putopis od 20 dana prilikom kojeg sam posjetio i snimio čak 39 lokacija, atrakcija i običaja u Etiopiji od Adis Abebe do Lalibele na sjeveru, Harara na istoku i doline Omo na jugu. 

U jedanaestoj epizodi obilazim Nacionalni park Awash poznatom po svojoj bogatoj biološkoj raznolikosti. U sklopu nacionalnog parka nalazi se i atraktivni istoimeni vodopad. Na ovom dijelu putovanja shvaćam da zbog rata neću moći ići sjeverno prema Danakil depresiji, pa nastavljam istočno prema gradu Hararu.

Zašto se putopis zove 'Zemlja spaljenih lica'? Etiopljani su bili jedni od prvih negroidnih naroda s kojima su se antički Grci sreli. Vjerovali su da im je lica 'spalio' sin boga Sunca sa svojom vatrenom kočijom nad kojom je izgubio nadzor. Grčka riječ 'Aithiōps' dolazi od glagola 'aithō' (gorjeti) i imenice 'ōps' (lice). Dakle, 'Aithiōps' doslovno znači 'spaljenog lica', pa sam ovo putovanje nazvao na temelju te priče', napisao je.

 

Vaša reakcija na temu