Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Muzej grada Kaštela VIDEO Nastavljeno istraživanje vrijednog arheološkog lokaliteta u Kaštel Sućurcu

VIDEO Nastavljeno istraživanje vrijednog arheološkog lokaliteta u Kaštel Sućurcu

Do sada su pronađena tri broda

U razdoblju od 3. studenog do 14. studenog nastavljeno je sustavno arheološko istraživanje podmorskog dijela arheološkog nalazišta Trstenik u Kaštel Sućurcu. Dosadašnjim istraživanjima otkriveni su potopljeni ostaci rimskodobnog pristanišnog kompleksa koje se protezalo ispred ušća potoka Trstenik.

Brojni ostaci svjedoče o postojanju dinamičnog pristaništa s operativnom obalom koja je bila dugačka preko 100 m. Za gradnju su korišteni različiti materijali, poput drvenih pilona i hispanskih amfora, a posebno su interesantni potopljeni drveni brodovi postavljeni uz vanjsku stranu drvene konstrukcije, piše Portal grada Kaštela.

Do sada su pronađena tri broda, a cilj ovogodišnje kampanje bio je istražiti i dokumentirati treći brod, koji je otkriven 2020. godine.

Kao i u slučaju ostalih istraženih brodova i ovaj je bilo položen u smjeru istok-zapad i bio je ispunjen stijenama. Brodska konstrukcija je iznimno dobro očuvana, a prvotna duljina iznosila je oko 10 m. Osim istraživanja broda Trstenik 3, uzeti su i uzorci drva s broda Trstenik 2 za analizu.

Istraživanja je vodila dr. sc. Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru, uz sudjelovanje međunarodne ekipe podvodnih arheologa i ronioca. Iz Muzeja grada Kaštela u istraživanjima su sudjelovali arheolog Vedran Katavić i dokumentarist Dominik Žanić.

Istraživanja su financirana sredstvima Ministarstva kulture RH, Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije iz programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije.


Vaša reakcija na temu