Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DOSTA PRITUŽBI: U Banovinu stiže inspekcija zbog sumnje u uskratu informacija

DOSTA PRITUŽBI: U Banovinu stiže inspekcija zbog sumnje u uskratu informacija

Najava savjetnika povjerenice za informiranje

Zbog niza pritužbi, ali i drugih nepravilnosti, nad Gradom Splitom će se provesti inspekcijski nadzor iz domene prava na pristup informacijama.

Otkrio je to dopis kojega potpisuje savjetnik povjerenice za informiranje Marko Kovačić, u odgovoru Splićaninu koji se požalio na ponašanje Banovine i zaposlenog službenika za informiranje. 

U svojoj žalbi povjerenici, Splićanin je naveo kako Grad Split ne provodi proaktivnu objavu informacija, daje nepotpune informacije te da službenik za informiranje pogrešno shvaća svoj posao.

'Po izvršenom uvidu u korespondenciju koju ste priložili, utvrđen je niz propusta u postupanju po postavljenom zahtjevu. Slijedom toga, a s obzirom na veći broj predstavki drugih podnositelja te druge nepravilnosti u primjeni Zakona, u skorije vrijeme će se provesti neposredni inspekcijski nadzor u području prava na pristup informacijama', najavljuje savjetnik povjerenice. 

Neke od mjera su da se naredi tijelu javne vlasti da uskladi svoje ponašanje sa zakonom, ali može se sankcionirati tijelo javne vlasti koje krši Zakon neposredno ili pokretanjem postupka pred prekršajnim sudom.

Nedobiveni (cjeloviti) odgovori te relativno posezanje za pravom na pristup informacijama i žaljenje povjerenici, očito, nisu novost u ovom mandatu gradske vlasti. No, dok traje borba za ostvarivanje prava na informaciju, vrijeme prolazi.

Vaša reakcija na temu