Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Memorijalni zaroni u kanalu sv. Ante na olupinu torpednog čamca iz Drugog svjetskog rata

FOTO Memorijalni zaroni u kanalu sv. Ante na olupinu torpednog čamca iz Drugog svjetskog rata

Održat će se 25. i 26. listopada

Iz Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije poručuju kako se 25. i 26. listopada 2024. navršava točno 80 godina od uništenja i potonuća torpednog čamca njemačke ratne mornarice 'Kriegsmarine' iz Drugog svjetskog rata u kanalu sv. Ante.

U organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Ronilačkog kluba Wreck Hunters Adriatic te Ronilačkog centra Mediterraneo sub, 25. i 26. listopada u 11.00 i u 12.00 sati održat će se memorijalni zaroni u kanalu sv. Ante s rive ispod kampa na Martinskoj.


Nakon zarona u petak, 25. listopada organizirat će se i obilazak Posjetiteljskog centra Kanal sv. Ante čiji je postav 'Dodir rijeke i mora' u potpunosti posvećen prirodnoj i kulturnoj baštini kanala, uključujući i informacije o ovom arheološkom lokalitetu.


Dana 25. listopada 1944., prilikom priprema za povlačenje njemačkih snaga iz Šibenika i okolice u zračnom bombardiranju njemačkih brodova na maskirnom vezu u kanalu sv. Ante od strane savezničkih zrakoplova pogođen je torpedni čamac S-158. Od tog pogotka poginulo je dvoje njemačkih mornara, šest ih je bilo ranjeno, a brodu je potopljen pramac dok je krma ostala vertikalno izdignuta iznad površine. Dan kasnije, 26. listopada 1944. u 14.20 sati, usporedo s nailaskom veće plime u kanalu olupina broda se prevrnula te sasvim potonula na dno gdje se i danas nalazi na dubini od 38 metara.


Olupinu je pronašao ronilac i povjesničar Zoran Delibašić s Odjelom za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda u lipnju 2014., nakon čega je proglašena zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Vaša reakcija na temu