Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jojo Hasilla from Pixabay Muškarac i žena is Splita trgovali preko interneta pa ostali bez novca

Muškarac i žena is Splita trgovali preko interneta pa ostali bez novca

Policija poziva građane na oprez

Splitska policija zaprimila je dvije prijave zbog računalne prijevare.  U prvom slučaju, 24-godišnjak je putem društvene mreže oglasio prodaju maskice za mobitel. Nakon što je stupio u kontakt s nepoznatom osobom, dobio je link na koji je unio svoje osobne podatke i podatke bankovne kartice. Ubrzo nakon toga, provjerom računa, utvrdio je da je prevaren te da mu je s računa skinuto više od 1400 eura.

U drugom slučaju, 48-godišnjakinja je putem internetskog oglasnika prodavala namještaj. Na upit navodnog kupca, dobila je link radi finaliziranja prodaje. Nakon što je upisala podatke svoje bankovne kartice, s njezina računa skinuto je 300 eura.

Policija provodi istraživanje, a građane pozivaju na povećan oprez prilikom obavljanja transakcija putem interneta. 

'Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome. Ako sumnjate na prijevaru, pozivamo građane da svaki takav način komunikacije prijave policiji.

Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako se zaštititi.

Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru. Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/.', upozorava policija.

Vaša reakcija na temu