Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KONAVLE: U petak svečano otvaranje Vatrogasnog doma na Grudi

KONAVLE: U petak svečano otvaranje Vatrogasnog doma na Grudi

Vrijednost projekta iznosila je 11.320.642,60 kuna bez PDV-a

Svečano otvorenje novog Vatrogasnog doma na Grudi bit će upriličeno u petak 23. veljače u 13.30 sati, priopćeno je iz Općine Konavle. Vatrogasni dom će zajednički otvoriti potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja,graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Otvorenju će nazočiti i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli i kao domaćini: zapovjednik JVP Konavle Maro Rilović, predsjednik Općinskog vijeća Općine Konavle Ivo Simović i načelnik Konavala Božo Lasić.

O Vatrogasnom domu

'Izgradnja zajedničkog vatrogasnog doma i spremišta – Vatrogasni dom Gruda' je projekt Općine Konavle koji se financirao iz Programa ruralnog razvoja RH, M07 (mjera 7) – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, podmjera 7.4 'Ulaganja u pokretanje poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu – provedba tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu', sektor 'Zajednički vatrogasni domovi'.

Vrijednost projekta iznosila je 11.320.642,60 kuna bez PDV-a, a za projekt je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrdila procijenjeni iznos potpore od 9.109.402,70 kuna. Intenzitet potpore iznosio je 80 % od ukupno prihvatljivih troškova utvrđenih na temelju Plana nabave odnosno od vrijednosti projekta.

Radovi na izgradnji vatrogasnog doma započeli su u svibnju 2021. godine, završeni su u listopadu 2022., a uporabna dozvola ishodovana je u prosincu 2023. godine, kada je i Javna vatrogasna postrojba Konavle uselila u nove prostorije.

Ovaj objekt Vatrogasnog doma Gruda sastoji se od tri različite cjeline, a to su garažni dio, uredski dio te desetmetarski toranj projektiran kao čelična konstrukcija, s čeličnim dvokrakim stubištem.

U zgradi vatrogasnog doma nalazi se prostor za smještaj i boravak vatrogasaca te smještaj i skladištenje odgovarajućih sredstava zaštite, na način da je osigurana njihova stalna spremnost za brzo i efikasno reagiranje u slučaju intrevencije.

Garaža je kapaciteta 7 vatrogasnih vozila, od kojih je jedno parkirno mjesto predviđeno i za servisiranje i održavanje vozila, s radionicom i skladištem. U dijelu garaže uz objekt pratećih sadržaja smještena je dvorana za tjelovježbu.

U uredskog dijela objekta smještene su garderobe, sanitarije i dvije spavaonice, kao i prostorije za boravak, s kuhinjom i blagovaonicom, zatim dvorana za edukaciju kao i prostorija za krizni stožer, koja ima pregled na prostor ispred i u garažu, te uredi za administraciju.

Izgradnjom Vatrogasnog doma Gruda postigao se planirani cilj projekta, odnosno osigurao se kvalitetan prostor i uvjeti za obuku vatrogasnih i interventnih postrojbi koje sudjeluju u akcijama zaštite i spašavanja te u situacijama prirodnih katastrofa. Na ovaj način maksimalno se podiže operativna spremnost vatrogasnih i interventnih službi cijelog područja.

Nakon uspješne realizacije ovog projekta financiranog sredstvima Europske unije, Općina Konavle se zahvaljuje na suradnji Upravljačkom tijelu Programa – Ministarstvu poljoprivrede RH, jednako tako Provedbenom tijelu – Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, zatim Partneru na projektu Općini Župa dubrovačka te svim ostalim dionicima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

Vaša reakcija na temu