Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MMPI MINISTARSTVO MORA Porasle mjesečne osnovice za obračun doprinosa pomorcima na međunarodnoj plovidbi

MINISTARSTVO MORA Porasle mjesečne osnovice za obračun doprinosa pomorcima na međunarodnoj plovidbi

Evo novih iznosa

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je Naredbu o mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa za obvezna osiguranja člana posade broda u međunarodnoj plovidbi za 2024. godinu.

Naredbom se propisuje visina mjesečne osnovice za sve pomorce koji imaju prebivalište i/ili uobičajeno boravište, odnosno odobreni stalni boravak u Republici Hrvatskoj, ako drukčije nije uređeno međudržavnim ugovorom o socijalnom osiguranju ili Uredbom o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti.

Mjesečna osnovica za članove posade broda u međunarodnoj plovidbi, na temelju koje se obračunavaju doprinosi za obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, usklađuje se svake godine s iznosom najniže mjesečne osnovice propisane Naredbom ministra financija o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za tekuću godinu, javlja Pomorac.

Visina osnovice za doprinose pomoraca značajno se povećala u svim kategorijama u odnosu na godinu ranije.

U 2023. je u prvoj kategoriji, u koju pripadaju radna mjesta zapovjednik broda, upravitelj stroja, zapovjednik osoblja te upravitelj osoblja u strojarnici, osnovica za doprinose iznosila 1.104,15 EUR, dok je novi iznos propisan u visini od 1.259,00 EUR.

U drugoj kategoriji, kojoj pripadaju prvi časnik palube, drugi časnik stroja, upravitelji hotelskog osoblja, liječnici i časnici za sigurnost broda i okoliša, visina osnovice porasla je s 814,17 EUR na 928,00 EUR.

U trećoj kategoriji visina osnovice u 2023. iznosila je 615,36 EUR, dok će u ovoj godini ona iznositi 701,00 EUR. U četvrtoj kategoriji osnovica je porasla s 569,78 EUR na 650,00 EUR.

U preostalim kategorijama, osnovica je porasla kako slijedi – u petoj s 554,87 EUR na 633,00 EUR, u šestoj s 542,69 EUR na 619,00 EUR, u sedmoj s 523,91 EUR na 597,00 EUR te u osmoj s 519,53 EUR na 592,80 EUR.

Obračun doprinosa temeljem mjesečne osnovice kako je određena tablicom Osnovica obavlja se od 1. siječnja 2024. godine, a Naredba ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića stupila je na snagu 9. veljače ove godine.

Vaša reakcija na temu