Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Na spomeniku HOS-a opet se pojavio natpis 'Za dom spremni', intervenirao Grad Split

Na spomeniku HOS-a opet se pojavio natpis 'Za dom spremni', intervenirao Grad Split

Već jednom je bio uklonjen

Natpis 'Za dom spremni' ponovno se pojavio na spomeniku HOS-a u Splitu. Čini se da je natpis na spomeniku već neko vrijeme, no jučer je nakon prijave Gradu Splitu došlo do promptne reakcije.

Evo što su nam kazali u Banovini:

'Grad Split zaprimio je prijavu kako je nepoznati počinitelj oštetio spomenik IX. bojnoj HOS-a na identičan način kako je to napravljeno prije nekoliko godina. 

Oštećenje je uklonjeno te će Grad Split vratiti spomenik u prvobitno stanje u što skorijem roku'.

S intervencijom gradskih službi na spomeniku HOS-a upoznata je i splitska policija.

Natpis 'Za dom spremni' nije bio na spomeniku kada je otkriven za vrijeme SDP-ovog gradonačelnika Ive Baldasara 9. svibnja 2014. godine. Prvi put pojavio se nešto kasnije na mjestu na kojem piše 'IX. bojna'. 

U noćnoj akciji uklonila ga je splitska policija. Bilo je to početkom 2015. godine.

Policija se ovaj put nije pozabavila skidanjem natpisa, koji je 'progurao' i nekoliko postrojavanja bivših pripadnika HOS-a na 10. travnja, dan uspostave NDH, kada IX. bojna nazvana po ustaškom bojovniku Rafaelu Bobanu slavi svoje osnivanje.

Ovaj posljednji natpis 'Za dom spremni' uklonjen je sinoć u sitan sat. Ura je izabrana kako bi se izbjegle neželjene možebitne konfrontancije oko natpisa i njegovog uklanjanja.

Vaša reakcija na temu