Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HNK Split NASTAVLJA SE DRAMA U TEATRU: Traži se nadzor nad zakonitošću rada HNK Split

NASTAVLJA SE DRAMA U TEATRU: Traži se nadzor nad zakonitošću rada HNK Split

'Jesu li kazalište i Grad u prekršaju jer troše javni novac protivno zakonu?'

Zbog sumnje u nezakonit rad splitskog HNK-a, sindikat, Radničko vijeće te predstavnici djelatnika i umjetnika u Kazališnom vijeću, jedina dva člana koja su ostala jer je pet predstavnika Grada podnijelo ostavku, traže od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek nadzor nad zakonitošću rada. Jubilarno Splitsko ljeto su umjetnici odradili, a sada nastavljaju borbu za raščišćavanjem stanja u teatru.

U dopisu ministrici iznose kronologiju događanja u HNK Split, napominjući kako Kazališnog vijeća nema, s obzirom na to da su izglasali nepovjerenje intendantu Vicku Bilandžiću, neusvajanjem njegova plana rada. Ostavku su podnijeli koncem svibnja, nakon što su bili izloženi, prema riječima Luke Jadrića, bivšeg potpredsjednika Kazališnog vijeća, strahovitom pritisku gradonačelnika Ivice Puljka da usvoje Bilandžićev plan. 

Citirajući odredbe o Zakonu o kazalištu, navode kako je nejasno na koji način Grad Split dodjeljuje sredstva HNK Split iako godišnji programsko financijsko izvješće nije usvojilo intendantov plan.

Sredstva se dodjeljuju na temelju prihvaćenog prijedloga programa i financijskog plana. Jesu li u ovom slučaju HNK Split i Grad Split kao vlasnik i osnivač u prekršaju jer troše javni novac protivno zakonu - jedno je od pitanja potpisnika zahtjeva.

Napominju i kako  gradonačelnik Ivica Puljak još nije imenovao nove članove Kazališnog vijeća niti je raspisao natječaj za izbor.

- Kako Zakonom o kazalištima nije predviđena ovakva situacija da kazalište ostaje bez kazališnog vijeća, nije jasno tko u tom slučaju privremeno preuzima ulogu vijeća odnosno nadzire rad intendanta i usvaja njegova izvješća i planove te daje suglasnosti - obrazlažu.

Podsjećaju da s obzirom na to da rad intendanta Kazališno vijeće zbog nedostatka kvoruma ne može nadzirati i to već sada više od dva mjeseca.

 Suglasnost za umjetničko djelovanje intendanta izvan kazališta protivno zakonu je dao pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti iako prema Zakonu o kazalištima tu suglasnost jedino može dati Kazališno vijeće - tvrde i mole ministricu da poštujući jasne odredbe Ministarstvo kulture i medija izvrši nadzor nad zakonitošću rada.

Podsjetili su i da je Luka Jadrić podnio kaznenu prijavu protiv intendanta zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlasti.

- Iz svega što smo naveli smatramo da je potrebno što prije izvršiti nadzor nad zakonitošću rada HNK Split kako bi se otklonile sve nezakonite radnje i sankcionirali svi  koji su odgovorni za takva postupanja. Kao i da naši umjetnici i radnici mogu neometano i kvalitetno obavljati svoj posao u cilju opstanka kazališta kao nacionalnog zadovoljstva kako svih naših djelatnika tako i publike - zaključuju u dopisu.

U splitskom teatru su nam odgovorili da su sve obveze izvještavanja o financijskom radu kazališta, 'sukladno zakonskim propisima, izvršene prema Uredu za kulturu grada, Ministarstvu financija, te i prema Splitsko-dalmatinskoj županiji i Ministarstvu kulture i medija za dio rashoda koje oni financiraju'.

Drama u teatru je počela odlascima brojnih umjetnika, kulminirala neusvajanjem intendantovog programa od strane Kazališnog vijeća. Članovi Kazališnog vijeća, podsjetimo, izabrani su u mandatu Ivice Puljka. Uskratili su podršku za plan bivšem intendantu Srećku Šestanu, što je Puljkova vlast prihvatila, ali je odradio mandat do kraja jer ministrica nije potvrdila smjenu. Izabrali su potom Vicka Bilandžića te mu također dali palac dolje za upravljanje, ali Puljak je stao na Bilandžićevu stranu. Prema novom Zakonu o kazalištu, o smjeni odlučuje samo gradonačelnik. Zakon, a posebice tu stavku o  ovlastima čelnika gradova je kritizirala Marijana Puljak, saborska zastupnica Centra i supruga aktualnog splitskog gradonačelnika, nazivajući je 'faraonskim ovlastima'.

Vaša reakcija na temu