Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Okrugli stol u Splitu: Do posla najteže dolaze žene koje su osobe s invaliditetom i mladi do 25 godina sa završenom samo osnovnom školom

Okrugli stol u Splitu: Do posla najteže dolaze žene koje su osobe s invaliditetom i mladi do 25 godina sa završenom samo osnovnom školom

Kliperov program je poseban jer povezuje ranjive skupine društva s ugostiteljstvom, pomorskim sektorom i radom u turizmu

Žene koje su osobe s invaliditetom i mladi do 25 godina sa završenom samo osnovnom školom, najteže su zapošljive osobe iz ranjivih skupina društva, rečeno je na okruglom stolu koji se održao povodom početka projekta 'Nautički gastro turizam' kojeg provode Kliper - ustanova za obrazovanje kadrova u pomorstvu i njihovi partneri Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i socijalna zadruga Kameleon. 

U sklopu projekta provest će se program osposobljavanja za brodskog kuhara u trajanju od 200 sati, a omogućit će četrdesetorici nezaposlenih polaznika osposobljavanje za to zanimanje. Od 40 polaznika njih 35 treba biti mlađe od 25 godina, četvero starijih od 54 godine i jedna osoba s invaliditetom. Vrijednost projekta je gotovo dva milijuna kuna i financira se iz Europskog socijalnog fonda.

- Ovaj program je poseban jer povezuje ranjive skupine društva s ugostiteljstvom, pomorskim sektorom i radom u turizmu. Jasno je da turizam kao propulzivna grana treba kadrove, a ovaj program nudi usavršavanje i osposobljavanje kako bi takve, do sada teško zapošljive osobe, pronašle svoje mjesto na tržištu rada - kazala je Natalija Palčić, ravnateljica Klipera.

Esmeralda Sunko, doktorica znanosti iz područja pedagogije s Filozofskog fakulteta u Splitu, ističe kako u ranjive skupine društva spadaju sve one osobe koje teže ostvaruju svoja ljudska prava. Među osobama s invaliditetom najteže se zapošljavaju osobe s intelektualnim teškoćama te osobe s višestrukim teškoćama, dok slabovidni i slijepi najlakše pronalaze posao. Iako smo ulaskom u EU preuzeli zakonsku regulativu po kojoj svaka tvrtka, ovisno o broju zaposlenika, mora zaposliti i osobu s invaliditetom, malo tko se toga i drži.

- Postoje zakonske sankcije, ali u privatnim firmama uglavnom kažu da im se ne isplati jer je eventualna kazna koju bi trebali platiti manja od troškova koje imaju ako zaposle osobu s invaliditetom - kaže Sunko, a psihologinja Maja Dobrota iz Ekonomsko-birotehničke škole dodaje kako se zapravo radi o neznanju poslodavaca.

- Na primjer ako imamo osobu u invalidskim kolicima, ne postoji niti jedan razlog da ona administrativni posao ne obavlja jednako kvalitetno kao i drugi zaposlenici. Primjeri dobre prakse kada je riječ o zapošljavanju osoba s invaliditetom su DM i Nadalina - kaže Dobrota, a Esmeralda Sunko upozorava i na još jedan problem kada je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom.

- U tome postoji jedna caka. Osobe s invaliditetom i teže zapošljive osobe su često korisnici određenih prava iz sustava socijalne skrbi i ako se zaposle, gube stečena prava, ali pri tome treba najprije voditi računa o tome što je najbolje za tu osobu. Ovaj program je dobar i za dugotrajno nezaposlene osobe koje su radno neaktivne, ali smo kod njih primijetili da im je teže zadržati posao - otkriva Sunko te naglašava kako cjeloživotno obrazovanje danas svima mora biti cilj jer bez toga nema ni napretka. 

- Završeni fakultet nam svima daje dubinu i širinu pogleda, ali nas ne smije ograničavati u tome da u konačnici radimo ono što zaista volimo i što nas čini sretnima - zaključila je Sunko.

Upisi u besplatni program osposobljavanja za brodskog kuhara počinju krajem listopada te se svi zainteresirani mogu javiti u Kliper (na adresu Stinice 12 u Splitu, na telefon 021 781 041 ili mobitel 095 222 3000).

Vaša reakcija na temu