Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PLAN LJEVICE: Formiranje manjinske Vlade, izbor ustavnih sudaca, micanje Turudića pa izbori

PLAN LJEVICE: Formiranje manjinske Vlade, izbor ustavnih sudaca, micanje Turudića pa izbori

Sve su oči uprte u Milanovića i Domovinski pokret

U stožeru SDP-a gdje su čelnici koalicije Rijeke pravde čekali rezultate izbora od prvih izlaznih anketa, pa preko objave DIP-a opadao je optimizam, ali se na kraju večeri ipak probudila nada da će se dogoditi preokret. Cijelu večer nedostajalo je, zapravo, prave atmosfere, tek se pri kraju večeri 'razbacalo' uz Bella ciao, iako se bend Vertigo trudio održavati ritam.

Mirela Ahmetović se najviše trudila i uspjela animirati stranačke kolegice i prijatelje na pokoji ples. Nije bilo euforije ni kada je na samom kraju večeri došao predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Nije gotovo - suština je Grbinovog govora koji je najavio razgovore i mjesece dogovora, ali je siguran da promjene dolaze. Ono što se spominjalo tijekom večeri sve glasnije, jest formiranje manjinske Vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem. Cilj bi bio da se izaberu ustavni suci, kojima mandat istječe u lipnju, micanje glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, a onda, ako treba, opet izbori. U takvoj Vladi ne bi bilo predstavnika desnice, 'samo' bi je podržali u Saboru.

Cilj u SDP-u je iscrpiti HDZ i Andreja Plenkovića, da ne uspije s Domovinskim pokretom sastaviti većinu. 

-  Kada 'oslobodimo' institucije, i pokažemo kako bi izgledale promjene u tih nekoliko mjeseci, sigurni smo da bi onda HDZ izgubio nove izbore - otkrivaju nam u SDP-u jednu od kombinacija. 

Iz Rijeka pravde nisu čestitali HDZ -u na relativnoj pobjedi, nego građanima koji su pokazali da žele promjene, što kažu, ukupni mandati to pokazuju.

Grbin tako spašava i svoju poziciju u SDP-u, jer realno, podbacili su na izborima i pitanje njegove smjene i odgovornosti vodstva stranke se već sinoć postavljalo. Jasno je bilo i uoči izbora da će o Domovinskom pokretu ovisiti formiranje većine, a nakon zatvaranja birališta, jasno je da su najveći dobitnici izbora. Najpoželjnija mlada za koju se otimaju i lijevi i desni. Uz to, treba izdvojiti i kako treba čestitati stranci Možemo! Povećali su broj mandata u Saboru. Birači su nagradili njihovu dosljednost i imaju najveći zalog za stvaranje jake moderne ljevice.

Vaša reakcija na temu