Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Poljski fond kupio trgovački lanac Studenac

Poljski fond kupio trgovački lanac Studenac

Planiramo ubrzati razvoj prodajne mreže, sudjelovati u tržišnoj konsolidaciji te poboljšati poslovanje postojećih prodajnih mjesta - rekao je Michał Kędzia

Poljski Private Equity fond Enterprise Fund VIII kojim upravlja Enterprise Investors (EI) potpisao je ugovor o preuzimanju 100% vlasničkog udjela u društvu Studenac, mreži dućana/mini-marketa koji se nalaze u Dalmaciji, najjužnijoj regiji Hrvatske. Prodavatelj je osnivač društva Josip Milavić.

- Studenac je nastao kao mali obiteljski obrt 1973. godine dok je svoje poslovanje proširio u maloprodaju kasnih 1990-ih. Kontinuiranim rastom i razvojem Studenac se etablirao u top 10 najboljih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj. Studenac je trenutno treći domaći maloprodajni lanac po prihodima te, prema mojem mišljenju, prvi po kvaliteti. Transakcija poput ove kojoj svjedočimo danas predstavlja prirodnu nadogradnju poslovanju te osobno smatram kako će Studenac u bliskoj budućnosti biti vodeći maloprodajni lanac u robi široke potrošnje u Hrvatskoj -  izjavio je Josip Milavić.

Krajem 2017. godine maloprodajna mreža Studenca brojila je 384 dućana koji pokrivaju preko 200 različitih gradova, gradića i sela na Dalmatinskoj obali, otocima i u unutrašnjosti te opslužuju preko 175.000 kupaca dnevno. U 2017. godini neto prodaja Studenca premašila je 200 milijuna eura. Društvo trenutačno ima preko 2.600 stalnih zaposlenika.

- Maloprodaja hrane u Hrvatskoj je posljednjih godina doživjela rast zasnovan na porastu kupovne moći te na značajnom povećanju broja turista. Istovremeno, očekuje se kako će se tržište maloprodaje u Hrvatskoj oblikovati prema modernom formatu trgovina. Vjerujemo kako će Studenac uživati u pogodnoj makroekonomskoj klimi, snažnoj turističkoj industriji te navikama potrošača koji svoju kupovinu obavljaju blizu radnog mjesta ili doma -rekao je Michał Kędzia, partner u kompaniji Enterprise Investors odgovoran za investicije. 

- Našim prisustvom u društvu Studenac planiramo ubrzati razvoj prodajne mreže, sudjelovati u tržišnoj konsolidaciji te poboljšati poslovanje postojećih prodajnih mjesta - dodao je. 

Enterprise Investors jedno je od najvećih Private Equity društava u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi. Od osnutka 1990. godine, EI je prikupilo sredstva za devet fondova čija vrijednost kapitala iznosi nešto više od 2,5 milijardi eura. Navedeni fondovi investirali su 1,8 milijardi eura u 141 društvo iz različitih sektora, te izlaskom iz 127 društava ostvarili prihode od 3,7 milijardi eura. 

Transakcija je, dodajmo, uvjetovana dobivanjem odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. 

Vaša reakcija na temu