Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Posjetitelji Ultre morat će proći dva prstena pregleda prije ulaska na Poljud

Posjetitelji Ultre morat će proći dva prstena pregleda prije ulaska na Poljud

Policija nema saznanja o eventualnim planiranim terorističkim napadima, ali načelnik Marendić kaže da poduzimaju sve mjere kako bi do takvih saznanja došli na vrijeme

Ultra Europe festival ovaj će se vikend po peti put održati na stadionu Poljud, a policija je izvijestila da će na širem području stadiona biti uspostavljena posebna prometna regulacija. U petak, subotu i nedjelju, od 15 do 7 sati, bit će ograničeno kretanje osobnih vozila i to na raskrižjima ulica: Sedam Kaštela s Matoševom i Jobovom, Zrinsko-Frankopanske i Karamanove, Hrvatske mornarice i Puta Glavičina te Puta Supavla i Mile Tripala. Usto, svakog dana Ultre od 20 sati pa dok bud potrebe, prometnice oko stadiona bit će zatvorene za sav promet.

- Radimo to kako bi sigurnost podignuli na veću razinu. Na platou kojeg inače koriste autoškole formira se sigurnosni ulaz. Svi oni koji imaju karte i žele ući na stadion moraju doći na južnu šetnicu, moraju proći dva prstena osiguranja i dva prstena pregleda. Promet na tom dijelu moramo zatvoriti kako bi se omogućio nesmetan rad interventnih službi - kazao je Slobodan Marendić, načelnik PU SD.

Policija je razgovarala i s predstavnicima stanara u neposrednoj blizini stadiona kao i s predstavnicima svih gradskih službi i tvrtki. Želja im je da se sve odradi s najmanjom štetom i uz optimalnu sigurnost svih.

- Molimo sve za razumijevanje. Činjenica je da će na stadionu svaku večer biti između 30 i 35 tisuća posjetitelja, činjenica je da se život mijenja u ta tri dana, da će noć u doslovnom smislu zamijeniti dan i tome smo prilagodili naše postupanje - rekao je Marendić te dodao da je uvjeren kako će svi koji na bilo koji način sudjeluju u ovom spektaklu dati sve od sebe da događaj protekne u najboljem redu i da Split zahvaljujući tome ponovno dođe na naslovnice medija kao sigurna i poželjna turistička destinacija.

Policija je svake godine do sada surađivala i s ljudima koji rade u sigurnosnoj službi Ultre, a odmah nakon završetka prošlogodišnjeg festivala počeli su raditi na organizaciji ovog.

- Cijela županijska policija radi na organizaciji Ultre. Prvi prsten osiguranja je granica, policijski punktovi bit će i na prilazima gradu, a tu je kontrola na prilazima i na ulazu u stadion. Benignije situacije riješit će zaštitarska služba, a one ozbiljnije stvari rješavat će policija - pojasnio je načelnik.

Značajnu pomoć imat će i od svojih kolega iz sedam stranih zemalja koji trenutno rade u Splitu.

- S njima rješavamo onaj prvi problem, a to je komunikacija. Inače, kod ovakvih i sličnih situacija uobičajena je praksa da dolaze i kolege s područja cijele Hrvatske. Oni koji su kupili karte upoznati su koje stvari smiju unositi na stadion, a koje ne. Najviše problema ima s ruksacima koji se ne smiju unositi, ali oni koji žele mogu od organizatora uzeti ruksak koji je napravljen od prozirnog materijala i omogućuje jednostavan vizualni pregled - ističe Marendić.

Za pregled osoba koje ulaze na stadion koristit će se uređaji za detekciju metala, eksploziva i radioaktivnih tvari. Stanovnici oko stadiona, dodaje Marendić, oisim na buku najosjetljiviji su na prometnu regulaciju.

- Ljudi nekada ne vide logiku u postupanju policije i misle da se radi o obijesti policije, ali to nije tako. Jedna od prijetnji nam je i zlouporaba droge na ovakvim događanjima, lani smo imali 300 osoba, a dvije trećine su bili stranci. U kontaktu smo sa svim službama kada je u pitanju terorizam. Nismo imali nikakvih prijetnji, ali to je živo tijelo i izmjene se događaju. Mi poduzimamo sve da na vrijeme dođemo do takvih saznanja i da budemo spremni na terenu ako bude potrebe za akcijom - zaključio je Marendić.

Vaša reakcija na temu