Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Potvrđena presuda za šverc kokaina iz Ekvadora, USKOK državi pribavio milijune

Potvrđena presuda za šverc kokaina iz Ekvadora, USKOK državi pribavio milijune

Slučaj je pravomoćno okončan

Visoki kazneni sud potvrdio je presudu splitskog Županijskog suda kojom su Robert Gabrić, Talijan Andrea Merusi i carinik Zoran Erjauc osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od četiri i pol, pet i šest godina zbog sudjelovanja u skupini supružnika Mate i Sanje Jerković te šverca kokaina iz Ekvadora. Jerkovići su se nagodili s USKOK-om, dok je preostala trojka išla na suđenje. 

Potvrđena je odluka splitskog suda i o oduzimanju imovinske koristi. Gabrić je ostao bez vozila Opel Combo, a Erjauc bez novog Volva S60 vrijednog 222 tisuće kuna, kao i bez dva milijuna kuna koje je sklonio kod prijatelja. U postupku je utvrđeno kako je Erjauc kaznenim radnjama ostvario imovinsku korist od 326 tisuća eura pa mora nadoknaditi još 18 tisuća eura razlike. 

Gabrić će morati u državni proračun uplatiti 10 tisuća eura, a Talijan Merusi čak 525 tisuća eura. 

Jerkovići su nakon sporazuma s tužiteljicom Dairom Barović osuđeni na osam godina i 10 mjeseci zatvora, odnosno, tri i pol godine, izrečene su im sporedne novčane kazne od milijun i pol kuna, odnosno, 750 tisuća kuna. Oduzeta im je i blokirana imovina, kuća od 500 kvadrata s bazenom u Metkoviću, stan od 150 kvadrata s garažom i građevinsko zemljište u Zagrebu, te tri skupocjena vozila BMW X5, Audi A4 i A5. Ukupno je oduzeta imovinska korist od oko 10 milijuna kuna. 

Droga je u luku Ploče stizala skrivena u kontejneru s bananama, a nesmetan provoz osiguravao je carinik Erjauc. Mate Jerković i Gabrić su drogu kod osnovne škole pretovarali u Opel Combo, a potom je Gabrić drogu skladištio u stanu u Metkoviću. Sanja Jerković je davala upute kako će kokain predati Merusiju i drugim kupcima. 

U najmanje šest navrata isporučili su najmanje 103 kilograma kokaina po cijeni od najmanje 25 tisuća eura po kilogramu. Merusi je u dva navrata preuzeo po 21 kilogram kokaina. Prvu isporuku je obavio, no deset dana kasnije je uhićen dok je vozio drugu turu. USKOK je izračunao da je na preprodaji kokaina zarađeno najmanje 2 milijuna eura. 

Erjauc se žalio na utvrđeni iznos protupravne imovinske koristi, smatrajući da je trebalo uzeti dulje razdoblje promatranja prihoda njegove obitelji od pet godina, no argument je Visoki kazneni sud odbio pozvavši se, među ostalim, i na snimljeni razgovor u kojem Erjauc obrazlaže koliko je dobio od Jerkovića: 'Kupio sam stan, auto, sto, stodvadeset tisuća, mi smo ovu priču stvarali pet godina.'

Vaša reakcija na temu