Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Predstavljene polazne točke SDP-ova programa poljoprivrede i hrane

Predstavljene polazne točke SDP-ova programa poljoprivrede i hrane

Vlasnica OPG iz Gračaca ukazala je na konkretne probleme

Panel-rasprava 'Perspektive razvoja poljoprivrede i ribarstva u dalmatinskim županijama' održana je sinoć, 9. veljače, u Gradskoj knjižnici Zadar u organizaciji SDP-a Zadarske županije i Savjeta za poljoprivredu i hranu SDP-a RH. Prisutne je pozdravila potpredsjednica SDP-a i Sabora RH Sabina Glasovac a raspravu, u kojoj je sudjelovalo četvero panelista, moderirala je Mila Butić

Dr. sc. Marija Vukobratović, predsjednica Savjeta za poljoprivredu i hranu SDP-a RH, predstavila je polazne točke SDP-ova programa poljoprivrede i hrane istaknuvši, između ostalog, pitanja samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje, poticanja poljoprivrednih zadruga, stavljanja u funkciju zemljišta u vlasništvu države te potrebu donošenja strateških dokumenata na razini države. 


Goran Perović Mungos, koordinator Savjeta za poljoprivredu i hranu SDP-a za Dalmaciju, govorio je o razlozima zbog kojih se sve manje ljudi bavi poljoprivredom, specifičnostima proizvodnje hrane u Dalmaciji i konkretnim mjerama koje predlaže SDP. Posebno je apostrofirao melioraciju, komasaciju, transparentnost u dodjeli poticaja i potrebu davanja pravne osobnosti poljoprivrednim gospodarstvima. 

Bojana Lukić, vlasnica OPG iz Gračaca, ukazala je na konkretne probleme poljoprivrednih proizvođača iz ličkog dijela županije. Navela je osobito nelogičnosti u dodjeli poticaja i dodjeli općinskog, državnog i šumskog zemljišta u zakup, zatim manjkavost i netransparentnost sustava bodovanja prilikom apliciranja za projekte kao i nedovoljno regulirano pitanje naknade štete od divljih životinja.

Dr. sc. Maja Krčum upoznala je prisutne s kapacitetom i osnovnim karakteristikama ribarske flote te predstavila polazne točke za unaprjeđenje ribarstva kroz doprinos smanjenju emisije štetnih plinova u skladu sa zakonodavstvom EU. Govorila je, također, o prihvatljivim energetskim modelima kao i o kriterijima za dodjelu poticaja u ribarstvu uključujući i prihvatljive troškove ulaganja u plovila.

Vaša reakcija na temu